Pelko http://vpleivo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/taxonomy/term/132661/all Sun, 27 May 2018 18:24:51 +0300 fi Rikoksia saa tehdä ilman rangaistuksen pelkoa. Mutta vain virkarikoksia! http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255939-rikoksia-saa-tehda-ilman-rangaistuksen-pelkoa-mutta-vain-virkarikoksia <p>Perustuslaissa on säädetty: <strong>kaikessa virkatoiminnassa on tarkoin lakia noudatettava.</strong> Meillä Suomessa on onneksi(?) useita sellaisia viranomaisia joilla on rahaa, ja valtaa - he voivat kustannuksia kaihtamatta asettaa väärin toimineet syytteeseen.</p><p>Käytännössä noin 1/1000 virkarikosta johtaa syytteeseen. Miten on &quot;normikansan&quot; kohdalla?</p><p>Virkansa puolesta lainmukaista viranomaistoimintaa valvovat virkamiehet voivat nostaa syytteen ilman pelkoa siitä, että itse joutuisivat mitään maksamaan. Syytteen saa nostaa mm. jos on: yleinen syyttäjä, laillisuusvalvoja, tietyn erityisalan valvoja.</p><p>Tasa-arvovaltuutettu voi nostaa tasa-arvojutussa syytteen, jos tahtoo. Laillisuusvalvoja voi nostaa syytteen viranomaisen lainvastaisesta toiminnasta, jos tahtoo.</p><p>Pääsääntö kouluissa on; totean, että&nbsp; ei ole pakko&nbsp;osallistua&quot;(?), tai poiskin saa köyhät jäädä - <a href="https://yle.fi/uutiset/3-10224934">kenen lapsi haluaa jäädä pois</a>? Ja sen sanoo, ja päättää, opettaja virkavastuulla - tai rehtori - vai minäkö?</p><p>Toinen pääsääntö: laillisuusvalvoja toteaa: väärin toimittu, harmi. Yrittäkää ensi kerralla toimia lain mukaan; sama toistuu - miksi se aina vaan toistuu? Viranomaistoimian ei pidä mitään oppia, eikä ymmärtää, miksi ei?</p><p><a href="http://vehmaskangas.fi/">En enää hoida asioita</a>. Lupaan kuitenkin pitää huolen siitä, että jokainen minuun yhteyttä ottava köyhä (tt-tukeen oikeutettu) saa maksuttomat luokkaretket (perheen lapsi siis muiden mukana). Ellen sitä muuten pysty hoitamaan niin keskustelen<a href="https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/249747-nyt-puhuu-hallitusrivista-revennyt-susanna-koski-valinnanvapaus-jaisi-jalkoihin"><strong> Susanna Kosken</strong></a> ja S<a href="http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255379-ministeri-ei-ole-rahaa-elakelaisille"><strong>anni Grahn-Laasosen</strong></a> kanssa asiasta. Eiköhän järjesty!</p><p>Elleivät nuo kaksi saa asiaa oikeille urille niin pyydän mukaan... [poistettu]</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Perustuslaissa on säädetty: kaikessa virkatoiminnassa on tarkoin lakia noudatettava. Meillä Suomessa on onneksi(?) useita sellaisia viranomaisia joilla on rahaa, ja valtaa - he voivat kustannuksia kaihtamatta asettaa väärin toimineet syytteeseen.

Käytännössä noin 1/1000 virkarikosta johtaa syytteeseen. Miten on "normikansan" kohdalla?

Virkansa puolesta lainmukaista viranomaistoimintaa valvovat virkamiehet voivat nostaa syytteen ilman pelkoa siitä, että itse joutuisivat mitään maksamaan. Syytteen saa nostaa mm. jos on: yleinen syyttäjä, laillisuusvalvoja, tietyn erityisalan valvoja.

Tasa-arvovaltuutettu voi nostaa tasa-arvojutussa syytteen, jos tahtoo. Laillisuusvalvoja voi nostaa syytteen viranomaisen lainvastaisesta toiminnasta, jos tahtoo.

Pääsääntö kouluissa on; totean, että  ei ole pakko osallistua"(?), tai poiskin saa köyhät jäädä - kenen lapsi haluaa jäädä pois? Ja sen sanoo, ja päättää, opettaja virkavastuulla - tai rehtori - vai minäkö?

Toinen pääsääntö: laillisuusvalvoja toteaa: väärin toimittu, harmi. Yrittäkää ensi kerralla toimia lain mukaan; sama toistuu - miksi se aina vaan toistuu? Viranomaistoimian ei pidä mitään oppia, eikä ymmärtää, miksi ei?

En enää hoida asioita. Lupaan kuitenkin pitää huolen siitä, että jokainen minuun yhteyttä ottava köyhä (tt-tukeen oikeutettu) saa maksuttomat luokkaretket (perheen lapsi siis muiden mukana). Ellen sitä muuten pysty hoitamaan niin keskustelen Susanna Kosken ja Sanni Grahn-Laasosen kanssa asiasta. Eiköhän järjesty!

Elleivät nuo kaksi saa asiaa oikeille urille niin pyydän mukaan... [poistettu]

]]>
1 http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255939-rikoksia-saa-tehda-ilman-rangaistuksen-pelkoa-mutta-vain-virkarikoksia#comments Pelko Rangaistus Rikos Tuomio Virkarikos Sun, 27 May 2018 15:24:51 +0000 Juhani Vehmaskangas http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255939-rikoksia-saa-tehda-ilman-rangaistuksen-pelkoa-mutta-vain-virkarikoksia
Elämää suomalaisessa todellisuudessa! http://mirjamiparant1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255103-elamaa-suomalaisessa-todellisuudessa <p>Meri on vapautunut jäistään. Lehtipuut ilakoivat uudesta kesästä. Maa on nostanut vihreän vaippansa kaikille tasapuolisesti.</p><p>Linnut eivät palaa vain bongaajia varten. Ne palaavat lisääntyäkseen.</p><p>Auringon syleilemä Suomi herää henkiin. Väsähtänyt eduskunta keskustelee täysistunnoissaan.</p><p>Viivytystaistelu Sotesta nostaa syytteleviä sormia.</p><p>Sote hengittää niskaan, mutta on yhä kuin haamu, jolla ei ole muotoa.</p><p>Samaan aikaan Trump kirjoittaa näyttävästi nimensä luopumisasiakirjaan.&nbsp;</p><p>Putin nousee valtansa uudelle kaudelle. Medvedev nimetään pääministeriksi.&nbsp;</p><p>Venäjällä mikään ei muutu.</p><p>Jotakuinkin samaan aikaan, suomalainen kalastaja virittelee verkkojansa.</p><p>Kalan merkitys pitkässä elämässä on suuri. Yksinkertainen elämä kalastajana, on elämän arvojen kiehtovuuden kysymyksiä.</p><p>Isossa kirjassa Pietarin kalansaaliit tulevat tunnetuiksi.</p><p>Pietari kalasti myös ihmisiä.&nbsp;</p><p>- - -&nbsp;</p><p>Mies on käynyt tiuhaan TE-toimistossa. Aktiivisuus ei auttanut, töitä ei tullut.</p><p>Aktiivina oleminen nipisti tulosta,&nbsp; syödään niukemmin.</p><p>- - -</p><p>Nainen on hakenut töitä, aktiivisesti. Yliopistossa aherrus ei auttanut, on otettava vastaan kaikki mahdollinen. Siivoustyö mahdollistuu. Sekin tie on käytävä.</p><p>- - -</p><p>Nuori on istunut vanhempiensa kammarissa, tietokoneella. Kaverit löytyvät netistä. Lähikavereita ei ole.</p><p>Työ on kaikonnut vuosien taakse. Sana &#39;työ&#39;, on vieraannuttanut.</p><p>- - -&nbsp;</p><p>Aurinko nousee ja avaa hämmentyneen aamun pohjois-savolaisessa kodissa. Poika on valvonut koko yön.&nbsp; Kauhtuneessa aamutakissaan, äiti tekee aamutoimet rutiinilla. Silmäkulmassaan vipattaa elohiiri.</p><p>Pojalle pittää laettoo ruuat valamiiks!</p><p>Jospa se tuosta tokenis.</p><p>- - -</p><p>Isäntä hyppää traktorin puikkoihin. Tulloovat huomenna hakemaan tämänniin.&nbsp;</p><p>Onneks oun jo vanha - ei ne perkeleet voe minulta aenakaan eläkettä viijä!</p><p>- - -&nbsp;</p><p>Lähipellolla kurki&nbsp; avaa ääntään. Pihalla mustarastas etsii matoja. Kissa kuikuilee matalana saalistaan.</p><p>Auringonsäde heijastaa traktorin peilistä miehen mielen lapsuuteen.</p><p>Mikään ei ole muuttunut ja kaikki on.</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Meri on vapautunut jäistään. Lehtipuut ilakoivat uudesta kesästä. Maa on nostanut vihreän vaippansa kaikille tasapuolisesti.

Linnut eivät palaa vain bongaajia varten. Ne palaavat lisääntyäkseen.

Auringon syleilemä Suomi herää henkiin. Väsähtänyt eduskunta keskustelee täysistunnoissaan.

Viivytystaistelu Sotesta nostaa syytteleviä sormia.

Sote hengittää niskaan, mutta on yhä kuin haamu, jolla ei ole muotoa.

Samaan aikaan Trump kirjoittaa näyttävästi nimensä luopumisasiakirjaan. 

Putin nousee valtansa uudelle kaudelle. Medvedev nimetään pääministeriksi. 

Venäjällä mikään ei muutu.

Jotakuinkin samaan aikaan, suomalainen kalastaja virittelee verkkojansa.

Kalan merkitys pitkässä elämässä on suuri. Yksinkertainen elämä kalastajana, on elämän arvojen kiehtovuuden kysymyksiä.

Isossa kirjassa Pietarin kalansaaliit tulevat tunnetuiksi.

Pietari kalasti myös ihmisiä. 

- - - 

Mies on käynyt tiuhaan TE-toimistossa. Aktiivisuus ei auttanut, töitä ei tullut.

Aktiivina oleminen nipisti tulosta,  syödään niukemmin.

- - -

Nainen on hakenut töitä, aktiivisesti. Yliopistossa aherrus ei auttanut, on otettava vastaan kaikki mahdollinen. Siivoustyö mahdollistuu. Sekin tie on käytävä.

- - -

Nuori on istunut vanhempiensa kammarissa, tietokoneella. Kaverit löytyvät netistä. Lähikavereita ei ole.

Työ on kaikonnut vuosien taakse. Sana 'työ', on vieraannuttanut.

- - - 

Aurinko nousee ja avaa hämmentyneen aamun pohjois-savolaisessa kodissa. Poika on valvonut koko yön.  Kauhtuneessa aamutakissaan, äiti tekee aamutoimet rutiinilla. Silmäkulmassaan vipattaa elohiiri.

Pojalle pittää laettoo ruuat valamiiks!

Jospa se tuosta tokenis.

- - -

Isäntä hyppää traktorin puikkoihin. Tulloovat huomenna hakemaan tämänniin. 

Onneks oun jo vanha - ei ne perkeleet voe minulta aenakaan eläkettä viijä!

- - - 

Lähipellolla kurki  avaa ääntään. Pihalla mustarastas etsii matoja. Kissa kuikuilee matalana saalistaan.

Auringonsäde heijastaa traktorin peilistä miehen mielen lapsuuteen.

Mikään ei ole muuttunut ja kaikki on.

 

]]>
7 http://mirjamiparant1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255103-elamaa-suomalaisessa-todellisuudessa#comments kulttuurinmuutos Pelko Turvattomuus Wed, 09 May 2018 18:28:20 +0000 Mirjami Parant http://mirjamiparant1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255103-elamaa-suomalaisessa-todellisuudessa
Vainoaminen todennäköisesti "lisääntyy" http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254282-vainoaminen-todennakoisesti-lisaantyy <p><a href="http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241185-vainoaminen-on-nykyajan-seurustelua">Vainoaminen</a> on lisääntynyt.</p><p>Vainoamista esiintyy monenlaisin eri tavoin. Voisiko jopa sanoa: <a href="https://yle.fi/uutiset/3-10161760">vain taivas on rajana</a>?</p><p>Selvää lienee, että vainoamisjuttuja tulee oikeuteen koko ajan kiihtyvään tahtiin. Syynä siihen on osaksi ainakin se, että oikeuskäytäntö asiassa vasta hakee linjaansa. Selvänä täytynee pitää, että vainoajat eivät aina tiedä, että toimivat tavalla joka on lain mukaan rikos. Totta on myös, että aina uhrikaan ei sitä tiedä.&nbsp;</p><p>Kun yleinen tietämys siitä mikä kaikki on kiellettyä vainoamista lisääntyy niin voitaneen olettaa, että &quot;vahinkovainoaminen&quot; vähenee. Juttujen määrä tuskin silti laskee koska vainoamisen ilmoituskynnys laskee. Vainoamistapauksia tulee julki enemmän. Vähän samaan tapaan kuin #metoo. (or #mantoo)</p><p>Tyypillisesti <a href="https://www.finlex.fi/fi/uutiset/264">vainoamisjutuissa</a> on yhteneväisyyksiä lähestymiskieltoasioihin. Niihin saattaa liittyä esim. väkivaltaa. Toisaalta lähestymiskielto voidaan antaa ja vainoamisesta tuomita lähes pelkän sähköpostinkin perusteella. Ymmärrettävänä pidän, että vainoamista on ja siitä pitää tuomita, ja lähestymiskiellon tarve on ilmeinen, jos sähköisiä viestejä satelee uhrille kymmeniä, jopa satoja päivässä - missä menee raja?</p><p>Joissakin tapauksissa voisi olla järkevää pyrkiä saamaan vainoamisjutun osapuolet keskustelemaan turvallisessa ympäristössä, asiantuntijoiden mukana ollessa. Olen varma, että kun uhri voisi kertoa miltä vainoajan toiminta hänestä tuntuu, miten hän sen kokee, mikä siinä on ikävää, niin vainoaja saattaisi asian ymmärtää, ja jopa parantaa tapansa. Toki ennen sovittelua pitäisi tarkkaan harkita voitaisiinko sillä saavuttaa positiivinen lopputulos. Selvää on, että jos asiaan liittyisi muitakin rikoksia, kuten pahoinpitelyä, sovittelu ei olisi oikea keino.</p><p>Sovittelulla voitaisiin puuttua lähinnä lievimpiin vainoamistapauksiin kuten sellaisiin joissa vainoaminen tapahtuisi lähettämällä postia, tai puhelimen avulla. Sovittelulla saatettaisiin päätyä lievissä tapauksissa sopuratkaisuun joka olisi kummallekin osapuolelle, sekä yhteiskunnalle, kevyempi ja edullisempi tapa ratkaista asia.</p><p>Uhrin Kannalta lienee tilanne liian usein sellainen, että aiheellinen ilmoitus jätetään tekemättä. Harvemmin varmasti tehdään aiheettomia ilmoituksia. Olen kuullut, että jos poliisi toteaa ilmoituksen aihettomaksi niin sen seuraukset voivat olla vakavat - vainoaja saa ikäänkuin lisää vettä myllyyn.</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Vainoaminen on lisääntynyt.

Vainoamista esiintyy monenlaisin eri tavoin. Voisiko jopa sanoa: vain taivas on rajana?

Selvää lienee, että vainoamisjuttuja tulee oikeuteen koko ajan kiihtyvään tahtiin. Syynä siihen on osaksi ainakin se, että oikeuskäytäntö asiassa vasta hakee linjaansa. Selvänä täytynee pitää, että vainoajat eivät aina tiedä, että toimivat tavalla joka on lain mukaan rikos. Totta on myös, että aina uhrikaan ei sitä tiedä. 

Kun yleinen tietämys siitä mikä kaikki on kiellettyä vainoamista lisääntyy niin voitaneen olettaa, että "vahinkovainoaminen" vähenee. Juttujen määrä tuskin silti laskee koska vainoamisen ilmoituskynnys laskee. Vainoamistapauksia tulee julki enemmän. Vähän samaan tapaan kuin #metoo. (or #mantoo)

Tyypillisesti vainoamisjutuissa on yhteneväisyyksiä lähestymiskieltoasioihin. Niihin saattaa liittyä esim. väkivaltaa. Toisaalta lähestymiskielto voidaan antaa ja vainoamisesta tuomita lähes pelkän sähköpostinkin perusteella. Ymmärrettävänä pidän, että vainoamista on ja siitä pitää tuomita, ja lähestymiskiellon tarve on ilmeinen, jos sähköisiä viestejä satelee uhrille kymmeniä, jopa satoja päivässä - missä menee raja?

Joissakin tapauksissa voisi olla järkevää pyrkiä saamaan vainoamisjutun osapuolet keskustelemaan turvallisessa ympäristössä, asiantuntijoiden mukana ollessa. Olen varma, että kun uhri voisi kertoa miltä vainoajan toiminta hänestä tuntuu, miten hän sen kokee, mikä siinä on ikävää, niin vainoaja saattaisi asian ymmärtää, ja jopa parantaa tapansa. Toki ennen sovittelua pitäisi tarkkaan harkita voitaisiinko sillä saavuttaa positiivinen lopputulos. Selvää on, että jos asiaan liittyisi muitakin rikoksia, kuten pahoinpitelyä, sovittelu ei olisi oikea keino.

Sovittelulla voitaisiin puuttua lähinnä lievimpiin vainoamistapauksiin kuten sellaisiin joissa vainoaminen tapahtuisi lähettämällä postia, tai puhelimen avulla. Sovittelulla saatettaisiin päätyä lievissä tapauksissa sopuratkaisuun joka olisi kummallekin osapuolelle, sekä yhteiskunnalle, kevyempi ja edullisempi tapa ratkaista asia.

Uhrin Kannalta lienee tilanne liian usein sellainen, että aiheellinen ilmoitus jätetään tekemättä. Harvemmin varmasti tehdään aiheettomia ilmoituksia. Olen kuullut, että jos poliisi toteaa ilmoituksen aihettomaksi niin sen seuraukset voivat olla vakavat - vainoaja saa ikäänkuin lisää vettä myllyyn.

 

 

]]>
8 http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254282-vainoaminen-todennakoisesti-lisaantyy#comments Lähestymiskielto Pelko Uhka Vainoaminen Väkivalta Mon, 23 Apr 2018 10:07:15 +0000 Juhani Vehmaskangas http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254282-vainoaminen-todennakoisesti-lisaantyy
VIHAAN KYLLÄSTYNYT http://janettegronfors.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241861-vihaan-kyllastynyt <p>&nbsp;</p><p><strong>VIHAAN KYLLÄSTYNYT</strong></p><p>&nbsp;</p><p>Se tapahtui tavallisena elokuisena perjantaina 18.8.2017, Turussa, hetken Suomen pääkaupunkinakin olleessa suomalaisittain suuressa kaupungissa. Tämän kirjoitukseni tarkoitus ei ole käydä läpi sitä, mitä Turussa tapahtui, vaan sitä miten se vaikutti ja vaikuttaa edelleen meihin Suomessa asuviin ihmisiin.</p><p>Tiedämme miten uskomattoman tehokkaasti poliisit toimivat ja kuinka sivulliset olivat oman henkensä uhalla auttamassa Turun tragedian tapahtuessa. Henkisen huollon väki on myös ollut tukemassa ihmisiä tehokkaasti niin Turussa kuin muuallakin Suomessa tapahtuneen jälkeen. En kirjoita näistä tässä kirjoituksessani enempää.</p><p>En myöskään ota kantaa siihen millaisia uusia lakeja tapahtuman seurauksena tehdään tai minne kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet tulisi sijoittaa odottamaan siksi aikaan kunnes he saavat päätöksen myös tekemästään valituksesta koskien aiempaa kielteistä päätöstä.</p><p>En malta olla sohaisematta puheita &rsquo;saareen sijoitettavista&rsquo; turvapaikanhakijoista &ndash; samalle saarelle tai viereiselle saarelle, molempiin on kovasti tunkua. Nimittäin, kansakuntamme lainrikkojien, huumeidenkäyttäjien ja alkoholistien määrät eivät ole vähentyneet, mutta heidän aiheuttamat tuhot sekä heistä aiheutuvat kulut kyllä ovat lisääntyneet. Kuulostaako nerokkaalta? (Sarkasmia).</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Mitä Suomessa tapahtuu, juuri nyt?</strong></p><p>Tällä hetkellä kuohuu voimakkaasti sosiaalisen median lisäksi myös suomalaisten arjessa. Turun karmaiseva ja käsittämätön tapahtuma laukaisi meissä kaikissa paljon erilaisia reaktioita. Arkkipiispa Kari Mäkinen piti lauantaiaamuna 19.8. aamuhartauden Radio Yle Ykkösessä sanoen muun muassa, että<em> &rsquo;mitä enemmän elämä jatkuu arkisena, sitä nopeammin voimme käsitellä asiaa. On aika järkytykselle ja aika tunteille. Myös peloille ja tunnemyrskyille, joita tilanne herättää, on aikansa&rsquo;.&nbsp;</em></p><p>Nyt näyttää siltä, että viha on saanut meistä monesta yliotteen. Rasistiset tapahtumat, myös solvaukset, seuraavat toisiaan tasaisena virtana kaduilla, kaupoissa, joukkoliikennevälineissä &ndash; kaikkialla Suomessa. Monet turvapaikanhakijoista, maahanmuuttajista sekä muista tummemmista suomalaisista pelkäävät liikkua ulkona. Suomen Punaisen Ristin Ei rasismille! &ndash;hankkeelle on tullut tavallista enemmän tietoja rasistisista hyökkäyksistä (sis.vihapuheen).</p><p>Tässä on esimerkkejä kuluneen viikon aikana muutamista julkisissa paikoissa tapahtuneista rasistisista tapahtumista: <em>viime viikonloppuna hyökättiin perheen kimppuun kirkon edustalla, bussikuski kieltäytyi ottamasta kyytiin turvapaikanhakijoita ja solvasi heitä, suomalaista romanityttöä työnnettiin juna-asemalla selästä sillä seurauksella, että tytön kädessä ollut puhelin tippui ja särkyi, lisäksi häntä solvattiin.</em></p><p>Näissä ja lukuisissa muissa vastaavissa tapauksissa, suurimmassa osassa, yhteisenä piirteenä rasismin lisäksi on se, että paikalla tapahtumaa todistaneet ihmiset eivät ole puuttuneet niihin eivätkä myöskään tarjonneet tukea.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Mihin on unohtunut meidän inhimillisyys, oikeudenmukaisuus ja heikomman puolustamisen taito?</strong></p><p>&nbsp;</p><p><em>SPR/Ei rasismille! -kumppanuushanke (2013-2017) tarjoaa valtakunnallisesti asiantuntemusta rasismista sekä rasisminvastaisesta työstä, neuvoa ja ohjausta rasismia kohdanneille, materiaalia rasismin tunnistamiseen ja siihen puuttumiseen (yhteystietomme löydät www-sivuiltamme eirasismille.fi). </em></p><p><em>Lisäksi Suomen Punaisen Ristin piireissä ympäri Suomea löytyy myös neuvontaa rasismi- ja yhdenvertaisuusasioissa.</em></p><p>&nbsp;</p><p><em>Mitä elämä tuo,</em></p><p><em>se tulkoon minun luo,<br />Virheen mahdollisuus<br />ihmisyydelle sisällön suo<br />Me ollaan samaa tuhkaa,<br />samaa kevyttä ilmaa,<br />Joten rauha nyt,<br />tää maailma on vihaan kyllästynyt</em></p><p><em>(Haloo Helsinki: Vihaan Kyllästynyt)</em></p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div>  

VIHAAN KYLLÄSTYNYT

 

Se tapahtui tavallisena elokuisena perjantaina 18.8.2017, Turussa, hetken Suomen pääkaupunkinakin olleessa suomalaisittain suuressa kaupungissa. Tämän kirjoitukseni tarkoitus ei ole käydä läpi sitä, mitä Turussa tapahtui, vaan sitä miten se vaikutti ja vaikuttaa edelleen meihin Suomessa asuviin ihmisiin.

Tiedämme miten uskomattoman tehokkaasti poliisit toimivat ja kuinka sivulliset olivat oman henkensä uhalla auttamassa Turun tragedian tapahtuessa. Henkisen huollon väki on myös ollut tukemassa ihmisiä tehokkaasti niin Turussa kuin muuallakin Suomessa tapahtuneen jälkeen. En kirjoita näistä tässä kirjoituksessani enempää.

En myöskään ota kantaa siihen millaisia uusia lakeja tapahtuman seurauksena tehdään tai minne kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet tulisi sijoittaa odottamaan siksi aikaan kunnes he saavat päätöksen myös tekemästään valituksesta koskien aiempaa kielteistä päätöstä.

En malta olla sohaisematta puheita ’saareen sijoitettavista’ turvapaikanhakijoista – samalle saarelle tai viereiselle saarelle, molempiin on kovasti tunkua. Nimittäin, kansakuntamme lainrikkojien, huumeidenkäyttäjien ja alkoholistien määrät eivät ole vähentyneet, mutta heidän aiheuttamat tuhot sekä heistä aiheutuvat kulut kyllä ovat lisääntyneet. Kuulostaako nerokkaalta? (Sarkasmia).

 

Mitä Suomessa tapahtuu, juuri nyt?

Tällä hetkellä kuohuu voimakkaasti sosiaalisen median lisäksi myös suomalaisten arjessa. Turun karmaiseva ja käsittämätön tapahtuma laukaisi meissä kaikissa paljon erilaisia reaktioita. Arkkipiispa Kari Mäkinen piti lauantaiaamuna 19.8. aamuhartauden Radio Yle Ykkösessä sanoen muun muassa, että ’mitä enemmän elämä jatkuu arkisena, sitä nopeammin voimme käsitellä asiaa. On aika järkytykselle ja aika tunteille. Myös peloille ja tunnemyrskyille, joita tilanne herättää, on aikansa’. 

Nyt näyttää siltä, että viha on saanut meistä monesta yliotteen. Rasistiset tapahtumat, myös solvaukset, seuraavat toisiaan tasaisena virtana kaduilla, kaupoissa, joukkoliikennevälineissä – kaikkialla Suomessa. Monet turvapaikanhakijoista, maahanmuuttajista sekä muista tummemmista suomalaisista pelkäävät liikkua ulkona. Suomen Punaisen Ristin Ei rasismille! –hankkeelle on tullut tavallista enemmän tietoja rasistisista hyökkäyksistä (sis.vihapuheen).

Tässä on esimerkkejä kuluneen viikon aikana muutamista julkisissa paikoissa tapahtuneista rasistisista tapahtumista: viime viikonloppuna hyökättiin perheen kimppuun kirkon edustalla, bussikuski kieltäytyi ottamasta kyytiin turvapaikanhakijoita ja solvasi heitä, suomalaista romanityttöä työnnettiin juna-asemalla selästä sillä seurauksella, että tytön kädessä ollut puhelin tippui ja särkyi, lisäksi häntä solvattiin.

Näissä ja lukuisissa muissa vastaavissa tapauksissa, suurimmassa osassa, yhteisenä piirteenä rasismin lisäksi on se, että paikalla tapahtumaa todistaneet ihmiset eivät ole puuttuneet niihin eivätkä myöskään tarjonneet tukea.

 

Mihin on unohtunut meidän inhimillisyys, oikeudenmukaisuus ja heikomman puolustamisen taito?

 

SPR/Ei rasismille! -kumppanuushanke (2013-2017) tarjoaa valtakunnallisesti asiantuntemusta rasismista sekä rasisminvastaisesta työstä, neuvoa ja ohjausta rasismia kohdanneille, materiaalia rasismin tunnistamiseen ja siihen puuttumiseen (yhteystietomme löydät www-sivuiltamme eirasismille.fi).

Lisäksi Suomen Punaisen Ristin piireissä ympäri Suomea löytyy myös neuvontaa rasismi- ja yhdenvertaisuusasioissa.

 

Mitä elämä tuo,

se tulkoon minun luo,
Virheen mahdollisuus
ihmisyydelle sisällön suo
Me ollaan samaa tuhkaa,
samaa kevyttä ilmaa,
Joten rauha nyt,
tää maailma on vihaan kyllästynyt

(Haloo Helsinki: Vihaan Kyllästynyt)

 

]]>
0 http://janettegronfors.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241861-vihaan-kyllastynyt#comments Inhimillisyys Pelko Rasismi Tuki Viha Fri, 25 Aug 2017 08:42:25 +0000 Janette Grönfors http://janettegronfors.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241861-vihaan-kyllastynyt
Surusta vihaan ja pelon seurassa kotiin http://jessicavahtera.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241741-surusta-vihaan-ja-pelon-seurassa-kotiin <p><strong>Viime perjantaina sekä kotikaupunkiini että kotimaahani hyökättiin. Edelleen minun on hyvin vaikea pukea sanoiksi sitä tunneskaalaa, jota olen kokenut perjantaista asti. Suru, ahdistus, viha, pelko. Surusta vihaan ja takaisin siten, että pelko on jatkuvasti läsnä. </strong></p><p>&nbsp;</p><p><strong>Arvelin, että tämän surullisen näytöksen myös Suomi tulee kokemaan, mutta en kyennyt arvaamaan, että se tapahtuu juuri Turussa. Siitä asti, kun vuodenvaihteessa tulin töihin Helsinkiin, olen tuntenut oloni turvattomaksi. Välttelen rautatieaseman seutua kuin ruttoa enkä mielelläni matkusta junalla tai metrolla mihinkään. Mutta onko se edes ihme, sillä olenhan monessa mielessä sopiva uhri; vaalea, nuori, kristitty, nainen. Raiskauksia, ryöstöjä ja nyt vielä terrori-isku.<br /><br />Iskun jälkeen <a href="http://www.jarmoketo.fi/blogi/rasistipallo-on-peli-jossa-perussuomalainen-haviaa-aina/">alkoi rasistipallolla heittely</a>. Minua on syytetty niin rasistiksi kuin että hyötyisin poliittisesti jotenkin iskusta. Me olemme varoittaneet jo vuosia tästä. Vuosia me maahanmuuttokriittiset olemme jo pelänneet, että näin tulee käymään. Ihminen, joka väittää jonkun nauttivan tästä, on päästään sekaisin. Minä en nauti siitä, että vilkuilen jatkuvasti olan yli tai siitä, että ystäväni kertoo valitsevansa kenkänsä sen perusteella, että pystyy juoksemaan, jos tarvitsee.<br /><br />Kuulin, miten joku perusteli, että Turku ei muuttunut - onhan se 800 vuotta vanha ja kokenut valloituksia, sotaa ja paloja. Se ei pidä kuitenkaan paikkansa, sillä nuo asiat eivät kuulu enää tähän vuosikymmeneen. Turku muuttui minulle ja monille muillekin.<br /><br />Tilanne on aivan absurdi. Tilanne on kuin kotiini olisi hyökätty juuri verisesti ja minua käskettäisiin olemaan pelkäämättä ja pitämään ovi sepposen selällään. Kun sanon, että en uskalla ja että haluan, että saamme olla turvassa, minua syytetään vihapuheesta. </strong></p><p><br /><strong>Kyllä minä vihaankin. Vihaan niitä raukkoja, jotka käyvät yhteiskuntamme kimppuun. Terroristit ovat rottia, jotka hyökkäävät selän takaa itseään pienempien naisten kimppuun. Vihaan sitä, että pelkään osallistua suuriin yleisötapahtumiin ja sitä, että joudun miettimään ovatko läheiseni turvassa. Vihaan sitä, että jotkut tahot puolustavat terroristeja mielenvikaisina yhteiskunnan uhreina. Vihaan sitä, että tässä maassa on tehty huonoa maahanmuuttopolitiikkaa ja sen seurauksena pelkään kävellä yksin paitsi pimeällä, nyt myös päivisin eikä tilanteelle edes aiota tehdä mitään. Vihaan sitä, että en saisi pelätä.</strong></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Viime perjantaina sekä kotikaupunkiini että kotimaahani hyökättiin. Edelleen minun on hyvin vaikea pukea sanoiksi sitä tunneskaalaa, jota olen kokenut perjantaista asti. Suru, ahdistus, viha, pelko. Surusta vihaan ja takaisin siten, että pelko on jatkuvasti läsnä.

 

Arvelin, että tämän surullisen näytöksen myös Suomi tulee kokemaan, mutta en kyennyt arvaamaan, että se tapahtuu juuri Turussa. Siitä asti, kun vuodenvaihteessa tulin töihin Helsinkiin, olen tuntenut oloni turvattomaksi. Välttelen rautatieaseman seutua kuin ruttoa enkä mielelläni matkusta junalla tai metrolla mihinkään. Mutta onko se edes ihme, sillä olenhan monessa mielessä sopiva uhri; vaalea, nuori, kristitty, nainen. Raiskauksia, ryöstöjä ja nyt vielä terrori-isku.

Iskun jälkeen alkoi rasistipallolla heittely. Minua on syytetty niin rasistiksi kuin että hyötyisin poliittisesti jotenkin iskusta. Me olemme varoittaneet jo vuosia tästä. Vuosia me maahanmuuttokriittiset olemme jo pelänneet, että näin tulee käymään. Ihminen, joka väittää jonkun nauttivan tästä, on päästään sekaisin. Minä en nauti siitä, että vilkuilen jatkuvasti olan yli tai siitä, että ystäväni kertoo valitsevansa kenkänsä sen perusteella, että pystyy juoksemaan, jos tarvitsee.

Kuulin, miten joku perusteli, että Turku ei muuttunut - onhan se 800 vuotta vanha ja kokenut valloituksia, sotaa ja paloja. Se ei pidä kuitenkaan paikkansa, sillä nuo asiat eivät kuulu enää tähän vuosikymmeneen. Turku muuttui minulle ja monille muillekin.

Tilanne on aivan absurdi. Tilanne on kuin kotiini olisi hyökätty juuri verisesti ja minua käskettäisiin olemaan pelkäämättä ja pitämään ovi sepposen selällään. Kun sanon, että en uskalla ja että haluan, että saamme olla turvassa, minua syytetään vihapuheesta.


Kyllä minä vihaankin. Vihaan niitä raukkoja, jotka käyvät yhteiskuntamme kimppuun. Terroristit ovat rottia, jotka hyökkäävät selän takaa itseään pienempien naisten kimppuun. Vihaan sitä, että pelkään osallistua suuriin yleisötapahtumiin ja sitä, että joudun miettimään ovatko läheiseni turvassa. Vihaan sitä, että jotkut tahot puolustavat terroristeja mielenvikaisina yhteiskunnan uhreina. Vihaan sitä, että tässä maassa on tehty huonoa maahanmuuttopolitiikkaa ja sen seurauksena pelkään kävellä yksin paitsi pimeällä, nyt myös päivisin eikä tilanteelle edes aiota tehdä mitään. Vihaan sitä, että en saisi pelätä.

]]>
5 http://jessicavahtera.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241741-surusta-vihaan-ja-pelon-seurassa-kotiin#comments Maahanmuuttopolitiikka Pelko Terrorismi Turku Wed, 23 Aug 2017 06:44:12 +0000 Jessica Vahtera http://jessicavahtera.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241741-surusta-vihaan-ja-pelon-seurassa-kotiin
Ilman pelkoa ei olisi itsenäistä Suomea – Itsesuojeluvaistoille annettava valtaa http://kamalpalanijafi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237635-ilman-pelkoa-ei-olisi-itsenaista-suomea-itsesuojeluvaistoille-annettava-valtaa <p>Pelko on luonnollinen, selviytymistä tukeva tunne. Pelot saavat varautumaan vaaratilanteisiin, ja ne voivat kanavoitua varovaisuudeksi, vastuullisuudeksi ja viisaudeksi, joita arjessa tarvitaan. Jos ajattelit, että rohkeus tarkoittaa pelottomuutta, niin olit pahasti väärässä. Pelko on hyvin luonnollinen itsesuojeluvaisto, jota pitää käyttää selvitäkseen. Pelkääminen on siis aivan normaalia, mutta se ei tietenkään tarkoita sitä, että uhan edessä pitäisi lamaantua, saati lannistua. Kaikelta pitää varautua ja suojautua kuitenkin, jotta yhtään uutta terrori-iskua ei enää tulisi.</p><p>Lukuisten terroritekojen jälkeenkään ei olla toimittu tavalla, joka vähentäisi tai poistaisi kansalaisten turvattomuutta. Kaikkien terroritekojen jälkeenkin meille lausutaan edelleenkin sama viesti: Että ei saisi pelätä ja antaa pelolle valtaa. Että jos pelkäämme, terroristit voittavat. Mutta oikeastaan asia on päinvastoin: Terroristit voittavat joka kerta, kun kieltäydymme käyttämästä itsesuojeluvaistojamme. On hyvä muistaa, että &rdquo;me emme saa antaa pelolle vallan&rdquo; puheet eivät ole pelastaneet yhtäkään ihmishenkeä tähän asti. Ei meidän yhteiskuntaa vaivaa pelko, vaan pelkuruus. Viisaasta valtiota ei tunneta siitä, että se ei tee virheitä, vaan siitä, että se ei tee samaa virhettä uudestaan. Pelkuruudelle ei saa antaa valtaa.</p><p>Minua ottaa eniten päähän se, että Suomessa ollaan annettu terrorismi ja turvallisuusteemat ääriajattelijoitten haltuun. Sen sijaan, että me suomalaiset miettisimme, että miten löytäisimme yhdessä parhaimpia ratkaisuja terrorismin estämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi, niin joudummekin painimaan päivästä toiseen sen kanssa, että kuka uskaltaa puhua poliittisesta islamista ja vaikeista asioista niitten oikeilla nimillä. Ihmiset pelkäävät tulevansa leimatuksi rasistiksi ja islamvastaiseksi. Siksi yhä useampi ihminen jättää keskustelut väliin, sensuroi itsensä tai vaikenee lopullisesti. Me olemme aikoinaan selvinneet sodista, nälänhädästä ja kaikesta kurjuudesta, mutta nykyään emme osaa edes keskustella. Jos edelliset sukupolvet olisivat meidän tyylillämme hoitaneet maamme ja arjen asioita, niin asuisimme nyt maassa, jonka nimi olisi Venäjä tai Ruotsi.&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Terrori-isku ajankysymys</strong></p><p>Suhtaudun suurella varauksella liikkuessani potentiaalisissa terrori-iskupaikoissa, kuten ostoskeskuksissa tai suurissa yleisötapahtumissa. En voi myöskään välttää ajatusta siitä, että meitä ihmisoikeusaktivisteja vastaan voi kohdistua hyökkäyksiä, koska kirjoittelemme internettiin paljon kriittistä tekstiä asioista ja osoitamme aktiivisesti mieltä terrorismia vastaan.</p><p>Ollaan edes itsellemme rehellisiä. On sanomattakin selvää, että terroristit tulevat iskemään Suomeen ja vielä moniin muihin Euroopan maihin. Keskustelun pitäisikin nyt kääntää siihen, että milloin ja mihin terroristit tulevat iskemään. Supo on hyvin tietoinen maamme tilanteesta, mutta se ei riitä. Meidän tavallisten kansalaisten pitäisikin nyt aktivoitua auttaaksemme viranomaisia, Supoa ja virkavaltaa. Aina kun herää huoli tai jokin asia ihmetyttää, niin ole yhteydessä viranomaisiin. On parempi olla liian varovainen, kuin varomaton puhuessamme ihmishengistä.</p><p>On hyvä muistaa, että yksittäisellä ideologialla ei pystytä poistamaan maamme ongelmia ja epäkohtia. Suomenkin menestys perustuu tiimityöhön ja siihen, että yhteinen etu asetettiin tärkeimmäksi tavoitteeksi. Meidän kannattaisikin nyt viisaasti ja päättäväisesti puhaltaa yhteen hiileen minimoidaksemme vahingot. Suomi voi olla pieni maa, mutta yhtenäisenä kansakuntana me olemme voittamattomia. Vaalikaamme kaikkea sitä hyvää, mikä tekee maastamme arvokkaan ja turvallisen, jossa jokainen ihminen on arvokas, tasa-arvoinen ja jokaiselle löytyy jokin paikka. Se on mielestäni kohtuullinen toivomus itsenäisen Suomen täyttäessä sata vuotta.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Pelko on luonnollinen, selviytymistä tukeva tunne. Pelot saavat varautumaan vaaratilanteisiin, ja ne voivat kanavoitua varovaisuudeksi, vastuullisuudeksi ja viisaudeksi, joita arjessa tarvitaan. Jos ajattelit, että rohkeus tarkoittaa pelottomuutta, niin olit pahasti väärässä. Pelko on hyvin luonnollinen itsesuojeluvaisto, jota pitää käyttää selvitäkseen. Pelkääminen on siis aivan normaalia, mutta se ei tietenkään tarkoita sitä, että uhan edessä pitäisi lamaantua, saati lannistua. Kaikelta pitää varautua ja suojautua kuitenkin, jotta yhtään uutta terrori-iskua ei enää tulisi.

Lukuisten terroritekojen jälkeenkään ei olla toimittu tavalla, joka vähentäisi tai poistaisi kansalaisten turvattomuutta. Kaikkien terroritekojen jälkeenkin meille lausutaan edelleenkin sama viesti: Että ei saisi pelätä ja antaa pelolle valtaa. Että jos pelkäämme, terroristit voittavat. Mutta oikeastaan asia on päinvastoin: Terroristit voittavat joka kerta, kun kieltäydymme käyttämästä itsesuojeluvaistojamme. On hyvä muistaa, että ”me emme saa antaa pelolle vallan” puheet eivät ole pelastaneet yhtäkään ihmishenkeä tähän asti. Ei meidän yhteiskuntaa vaivaa pelko, vaan pelkuruus. Viisaasta valtiota ei tunneta siitä, että se ei tee virheitä, vaan siitä, että se ei tee samaa virhettä uudestaan. Pelkuruudelle ei saa antaa valtaa.

Minua ottaa eniten päähän se, että Suomessa ollaan annettu terrorismi ja turvallisuusteemat ääriajattelijoitten haltuun. Sen sijaan, että me suomalaiset miettisimme, että miten löytäisimme yhdessä parhaimpia ratkaisuja terrorismin estämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi, niin joudummekin painimaan päivästä toiseen sen kanssa, että kuka uskaltaa puhua poliittisesta islamista ja vaikeista asioista niitten oikeilla nimillä. Ihmiset pelkäävät tulevansa leimatuksi rasistiksi ja islamvastaiseksi. Siksi yhä useampi ihminen jättää keskustelut väliin, sensuroi itsensä tai vaikenee lopullisesti. Me olemme aikoinaan selvinneet sodista, nälänhädästä ja kaikesta kurjuudesta, mutta nykyään emme osaa edes keskustella. Jos edelliset sukupolvet olisivat meidän tyylillämme hoitaneet maamme ja arjen asioita, niin asuisimme nyt maassa, jonka nimi olisi Venäjä tai Ruotsi. 

 

Terrori-isku ajankysymys

Suhtaudun suurella varauksella liikkuessani potentiaalisissa terrori-iskupaikoissa, kuten ostoskeskuksissa tai suurissa yleisötapahtumissa. En voi myöskään välttää ajatusta siitä, että meitä ihmisoikeusaktivisteja vastaan voi kohdistua hyökkäyksiä, koska kirjoittelemme internettiin paljon kriittistä tekstiä asioista ja osoitamme aktiivisesti mieltä terrorismia vastaan.

Ollaan edes itsellemme rehellisiä. On sanomattakin selvää, että terroristit tulevat iskemään Suomeen ja vielä moniin muihin Euroopan maihin. Keskustelun pitäisikin nyt kääntää siihen, että milloin ja mihin terroristit tulevat iskemään. Supo on hyvin tietoinen maamme tilanteesta, mutta se ei riitä. Meidän tavallisten kansalaisten pitäisikin nyt aktivoitua auttaaksemme viranomaisia, Supoa ja virkavaltaa. Aina kun herää huoli tai jokin asia ihmetyttää, niin ole yhteydessä viranomaisiin. On parempi olla liian varovainen, kuin varomaton puhuessamme ihmishengistä.

On hyvä muistaa, että yksittäisellä ideologialla ei pystytä poistamaan maamme ongelmia ja epäkohtia. Suomenkin menestys perustuu tiimityöhön ja siihen, että yhteinen etu asetettiin tärkeimmäksi tavoitteeksi. Meidän kannattaisikin nyt viisaasti ja päättäväisesti puhaltaa yhteen hiileen minimoidaksemme vahingot. Suomi voi olla pieni maa, mutta yhtenäisenä kansakuntana me olemme voittamattomia. Vaalikaamme kaikkea sitä hyvää, mikä tekee maastamme arvokkaan ja turvallisen, jossa jokainen ihminen on arvokas, tasa-arvoinen ja jokaiselle löytyy jokin paikka. Se on mielestäni kohtuullinen toivomus itsenäisen Suomen täyttäessä sata vuotta.

]]>
5 http://kamalpalanijafi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237635-ilman-pelkoa-ei-olisi-itsenaista-suomea-itsesuojeluvaistoille-annettava-valtaa#comments Aito Suomen kansa Ajankohtaista turvallisuuspolitiikasta Pelko Suomi100 Suomi100 vuotta Tue, 30 May 2017 08:52:30 +0000 Kamal Palani Jafi http://kamalpalanijafi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237635-ilman-pelkoa-ei-olisi-itsenaista-suomea-itsesuojeluvaistoille-annettava-valtaa
Jos emme anna pelolle sijaa, niin hävetään edes. http://petteripietikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237415-jos-emme-anna-pelolle-sijaa-niin-havetaan-edes <p>Yksittäiset tapaukset ovat lisääntyneet siinä määrin, että<a href="http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3466153/Tutkijan+mukaan+terroristiiskuihin+on+totuttava"> tutkijoiden - tai ainakin yhden - on myönnettävä,</a> että kyseessä on ilmiö, jolla on tietty jatkuvuus. Silti puhe &quot;tottumisesta terroriin&quot; pitkän rauhan ajan eli II maailmansodan jälkeen Euroopassa kummastuttaa.</p><p>---<br /><br />Katsoin kerran luontodokumenttia, jossa lauma mursuja majaili jollakin napa-alueen saarekkeella. Sitten jääkarhu tuli ja nappasi yhden mursun suihinsa. Toiset mursut &quot;asiaankuuluvasti&quot; hätääntyivät ja osoittivat hermostunutta liikehdintää... mutta rauhoittuivat sitten, kun huomasivat, etteivät itse olleet joutuneet jääkarhun suuhun. - Pelolle siis ei tarvinnut antaa sijaa.</p><p>---<br /><br />Elleivät nämä asiat tule jonkun poliitikon &quot;iholle&quot;, ylhäältäpäin on tuskin odotettavissa muutosta terroria kohtaan.<br /><br />Suvaitsevaisuus&nbsp;on niin &quot;kova arvo&quot;, että meidän täällä lännessä pitää &quot;suvaita&quot; pommien paukkumista eri puolilla Eurooppaa, jotta tietty kansanryhmä tuntisi olonsa kotoisaksi täällä vanhalla mantereella. Ja kotoisaa se heille varmaan onkin, sillä he toivat mukanaan oman tutun väkivallan kulttuurinsa.<br /><br />Ja me emme voi sille yhtään mitään täällä - sisäisesti hajaantuneessa - läntisessä postmodernissa kulttuurissamme.<br /><br />Jos emme anna &quot;pelolle sijaa&quot;, ehkä olisi syytä hävetä, miten päästimme asiat näin huonoon jamaan...?</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Yksittäiset tapaukset ovat lisääntyneet siinä määrin, että tutkijoiden - tai ainakin yhden - on myönnettävä, että kyseessä on ilmiö, jolla on tietty jatkuvuus. Silti puhe "tottumisesta terroriin" pitkän rauhan ajan eli II maailmansodan jälkeen Euroopassa kummastuttaa.

---

Katsoin kerran luontodokumenttia, jossa lauma mursuja majaili jollakin napa-alueen saarekkeella. Sitten jääkarhu tuli ja nappasi yhden mursun suihinsa. Toiset mursut "asiaankuuluvasti" hätääntyivät ja osoittivat hermostunutta liikehdintää... mutta rauhoittuivat sitten, kun huomasivat, etteivät itse olleet joutuneet jääkarhun suuhun. - Pelolle siis ei tarvinnut antaa sijaa.

---

Elleivät nämä asiat tule jonkun poliitikon "iholle", ylhäältäpäin on tuskin odotettavissa muutosta terroria kohtaan.

Suvaitsevaisuus on niin "kova arvo", että meidän täällä lännessä pitää "suvaita" pommien paukkumista eri puolilla Eurooppaa, jotta tietty kansanryhmä tuntisi olonsa kotoisaksi täällä vanhalla mantereella. Ja kotoisaa se heille varmaan onkin, sillä he toivat mukanaan oman tutun väkivallan kulttuurinsa.

Ja me emme voi sille yhtään mitään täällä - sisäisesti hajaantuneessa - läntisessä postmodernissa kulttuurissamme.

Jos emme anna "pelolle sijaa", ehkä olisi syytä hävetä, miten päästimme asiat näin huonoon jamaan...?

]]>
17 http://petteripietikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237415-jos-emme-anna-pelolle-sijaa-niin-havetaan-edes#comments Häpeä Manchesterin isku Pelko Tottuminen Tutkija Wed, 24 May 2017 23:04:48 +0000 Petteri Pietikäinen http://petteripietikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237415-jos-emme-anna-pelolle-sijaa-niin-havetaan-edes
Pelkureita Suomi täynnä http://kerttutahvanainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237224-pelkureita-suomi-taynna <p>Vietetään Suomen 100 vuotista juhlavuotta, joka on rohkeuden ansiota. Rohkeita yksilöitä, jotka muodostivat rohkeita yhteisöjä yhteisen asian puolesta.</p> <p>Tahtotila oli luja, jotta saadaan meille kaikille yhteinen ja&nbsp;turvallinen koti, niin yksilön, kuin myös yhteisön tasolla.<br />Paikka, josta voi olla ylpeä ja jossa on turvaisaa elää.</p> <p>Kauaksi on tultu, sillä tänään saan kissojen ja koirien kanssa etsiä sitä rohkeutta, joka on kuolemassa sukupuuttoon. Vähän, kuin etsisi jääkarhua tropiikista - hauskaa ajankulua, mutta täysin turhaa.<br />Pelottava todellisuus.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Onneksi Mummuni ei ole näkemässä tai jos näkeekin,<br />niin en sitä tiedä - huh helpotus.</p> <p>Näkemässä sitä, mitä olen tehnyt viimeiset 4 kk.<br />Tätä en tahdo edes itselleni tunnustaa, mutta kuten Paasikivenkin tiedettiin toteavan on &rsquo;&rsquo;Tosiasioiden tunnustaminen kaiken viisauden alku&rsquo;&rsquo;. Tunnustetaan siis ensin ne tosiasiat ja jatketaan sen jälkeen entistä ehompana.<br />Olen tosiaan 4 kk maannut sängynpohjalla tekemättä mitään innostavaa tai ilahduttavaa, keksien pelosta lähtöisiä tekosyitä olla olematta minä ja jättää asioiden eteenpäin vienti muiden hartioille.<br />Jep niiden muiden pelkurien harteille, mikä pelkuri olen ollutkaan.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Hetkenä, kun hyväksyin tämän tosiasian tuli voimaa ja rohkeutta alkaa toteuttamaan jälleen asioita.<br />Ymmärsin, että suurta rohkeutta vaatii perustaa yritys, vaikka ympäristöstä tulee jatkuvaa viestiä siitä, kuinka kidutusta se on.<br />Suurempaa rohkeutta kuitenkin vaatii lopettaa ja luopua siitä kaikesta mihin käytti aikaa ja vaivaa, vaikka ei tiedäkään mitä sen jälkeen tapahtuu.<br />Olemme päätyneet hetkeen, jossa kaikki kaipaavat selkeää jatkumoa ja tietoa mitä huomenna tapahtuu. Tämähän on täysi harhaluulo, eihän kukaan oikeasti voi tietää mitä huomenna tapahtuu.<br />Paitsi, että voi kun rakentaa elonsa niin, että tietää tältä seisomalta mitä tekee vuonna 2053 kesäkuun kolmantena päivänä. Tämä on ihan ok, mutta ei silloin saada muutosta aikaan, kun ei kalenterissa ole tilaa muutokselle.<br />Muutos voi viedä sata vuotta tai muutos voi viedä 10 minuuttia, mutta se tarvitsee tilaa ja tällähetkellä ei ilmeisesti kenenkään pikku pelkurin kalenterissa ole tilaa.<br />Seuraavan kerran kesälomalla, mutta silloin lomaillaan, eikä muuteta maailmaa. Kesäloman jälkeen arki kutsuu ja ei sielläkään nyt oikein ole aikaa - anteeksi siitä.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Tarvitaanko oikeasti, joku koko Suomen kansaa, eli minua ja sinua järkyttävä tapahtuma, että saadaan kansa pakon alla rohkeasti toimimaan ja puhaltamaan yhteisen kodin hyväksi.&nbsp;Voidaanko vain ottaa oppia näiltä rohkeilta, jotka puolustivat kotiamme, jotta minä ja sinä saadaan olla omana itsenämme turvassa kotona.<br />Tehdään se tällä kertaa vapaaehtoisesti ilman suurta katastrofia yksilöinä ja yhdessä osoittaen suurta rakkautta, jo pois menneille rohkeille ja vielä täällä oleville, jotka tämän kodin meille henkensäkin uhalla loivat.<br />Näytetään ensisijaisesti itsellemme, että tämä on paras koti maan päällä. Olemalla rohkeita itsessämme, tekemällä rohkeasti jotain, jota ei olla ikinä tehty. Koska vain muuttamalla asioita itsessään ja elämässään saadaan muutosta aikaan myös koko Suomen tasolla.<br />Meidän yhteinen Suomi on meidän jokaisen oma ja yhteinen asia.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Opi rohkeilta.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Tahdon kiittää kaikkia rohkeita, joiden ansiosta saamme viettää SUOMI 100-</p> <p>&nbsp;vuotisjuhlavuotta.&nbsp;<br />&nbsp;</p> <p>KERTTU</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Vietetään Suomen 100 vuotista juhlavuotta, joka on rohkeuden ansiota. Rohkeita yksilöitä, jotka muodostivat rohkeita yhteisöjä yhteisen asian puolesta.

Tahtotila oli luja, jotta saadaan meille kaikille yhteinen ja turvallinen koti, niin yksilön, kuin myös yhteisön tasolla.
Paikka, josta voi olla ylpeä ja jossa on turvaisaa elää.

Kauaksi on tultu, sillä tänään saan kissojen ja koirien kanssa etsiä sitä rohkeutta, joka on kuolemassa sukupuuttoon. Vähän, kuin etsisi jääkarhua tropiikista - hauskaa ajankulua, mutta täysin turhaa.
Pelottava todellisuus.

 

Onneksi Mummuni ei ole näkemässä tai jos näkeekin,
niin en sitä tiedä - huh helpotus.

Näkemässä sitä, mitä olen tehnyt viimeiset 4 kk.
Tätä en tahdo edes itselleni tunnustaa, mutta kuten Paasikivenkin tiedettiin toteavan on ’’Tosiasioiden tunnustaminen kaiken viisauden alku’’. Tunnustetaan siis ensin ne tosiasiat ja jatketaan sen jälkeen entistä ehompana.
Olen tosiaan 4 kk maannut sängynpohjalla tekemättä mitään innostavaa tai ilahduttavaa, keksien pelosta lähtöisiä tekosyitä olla olematta minä ja jättää asioiden eteenpäin vienti muiden hartioille.
Jep niiden muiden pelkurien harteille, mikä pelkuri olen ollutkaan.

 

Hetkenä, kun hyväksyin tämän tosiasian tuli voimaa ja rohkeutta alkaa toteuttamaan jälleen asioita.
Ymmärsin, että suurta rohkeutta vaatii perustaa yritys, vaikka ympäristöstä tulee jatkuvaa viestiä siitä, kuinka kidutusta se on.
Suurempaa rohkeutta kuitenkin vaatii lopettaa ja luopua siitä kaikesta mihin käytti aikaa ja vaivaa, vaikka ei tiedäkään mitä sen jälkeen tapahtuu.
Olemme päätyneet hetkeen, jossa kaikki kaipaavat selkeää jatkumoa ja tietoa mitä huomenna tapahtuu. Tämähän on täysi harhaluulo, eihän kukaan oikeasti voi tietää mitä huomenna tapahtuu.
Paitsi, että voi kun rakentaa elonsa niin, että tietää tältä seisomalta mitä tekee vuonna 2053 kesäkuun kolmantena päivänä. Tämä on ihan ok, mutta ei silloin saada muutosta aikaan, kun ei kalenterissa ole tilaa muutokselle.
Muutos voi viedä sata vuotta tai muutos voi viedä 10 minuuttia, mutta se tarvitsee tilaa ja tällähetkellä ei ilmeisesti kenenkään pikku pelkurin kalenterissa ole tilaa.
Seuraavan kerran kesälomalla, mutta silloin lomaillaan, eikä muuteta maailmaa. Kesäloman jälkeen arki kutsuu ja ei sielläkään nyt oikein ole aikaa - anteeksi siitä.

 

Tarvitaanko oikeasti, joku koko Suomen kansaa, eli minua ja sinua järkyttävä tapahtuma, että saadaan kansa pakon alla rohkeasti toimimaan ja puhaltamaan yhteisen kodin hyväksi. Voidaanko vain ottaa oppia näiltä rohkeilta, jotka puolustivat kotiamme, jotta minä ja sinä saadaan olla omana itsenämme turvassa kotona.
Tehdään se tällä kertaa vapaaehtoisesti ilman suurta katastrofia yksilöinä ja yhdessä osoittaen suurta rakkautta, jo pois menneille rohkeille ja vielä täällä oleville, jotka tämän kodin meille henkensäkin uhalla loivat.
Näytetään ensisijaisesti itsellemme, että tämä on paras koti maan päällä. Olemalla rohkeita itsessämme, tekemällä rohkeasti jotain, jota ei olla ikinä tehty. Koska vain muuttamalla asioita itsessään ja elämässään saadaan muutosta aikaan myös koko Suomen tasolla.
Meidän yhteinen Suomi on meidän jokaisen oma ja yhteinen asia.

 

Opi rohkeilta.

 

Tahdon kiittää kaikkia rohkeita, joiden ansiosta saamme viettää SUOMI 100-

 vuotisjuhlavuotta. 
 

KERTTU

]]>
0 http://kerttutahvanainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237224-pelkureita-suomi-taynna#comments Pelko Rohkeus Suomi Suomi100 Sat, 20 May 2017 09:38:20 +0000 Kerttu Tahvanainen http://kerttutahvanainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237224-pelkureita-suomi-taynna
Kulttuurimme koko kuva kolmessa lauseessa http://tarvas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232383-kulttuurimme-koko-kuva-kolmessa-lauseessa <p><strong>Eräs gynekologi totesi:</strong></p> <ul><li><strong>On kahdenlaisia naisen rintoja. Liian pieniä. Ja liian suuria.</strong></li></ul> <p><strong>Jutun juju on laajempi, koko kulttuuriamme koskettava. Emme juuri koskaan ole tyytyväisiä. Siksi pyrimme yhä kauemmas, yhä korkeammalle, yhä nopeammin. </strong></p> <p><strong>Siksi olemme onnettomia pelon ja halun hullussa oravanpyörässä. Ja tuhoamme ympäristöämme, niin psyykkistä kuin ekologista ympäristöä. &nbsp;Siksi oma itse on meille yhä vieraampi.</strong></p> <p><strong>Vasta liian paljon on tarpeeksi?</strong></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Eräs gynekologi totesi:

 • On kahdenlaisia naisen rintoja. Liian pieniä. Ja liian suuria.

Jutun juju on laajempi, koko kulttuuriamme koskettava. Emme juuri koskaan ole tyytyväisiä. Siksi pyrimme yhä kauemmas, yhä korkeammalle, yhä nopeammin.

Siksi olemme onnettomia pelon ja halun hullussa oravanpyörässä. Ja tuhoamme ympäristöämme, niin psyykkistä kuin ekologista ympäristöä.  Siksi oma itse on meille yhä vieraampi.

Vasta liian paljon on tarpeeksi?

]]>
0 http://tarvas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232383-kulttuurimme-koko-kuva-kolmessa-lauseessa#comments Halu Jatkuva talouskasvu kulttuuri Oravanpyörä Pelko Tue, 28 Feb 2017 20:54:22 +0000 Veikko Tarvainen http://tarvas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232383-kulttuurimme-koko-kuva-kolmessa-lauseessa
Vallan hurjia http://immu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228024-vallan-hurjia <p>Kun seuraa eduskunnan kyselytuntia niin varmistuu, että Suomi on tosidemokratia. Täällä pääsee ministeriksikin kuka tahansa.</p><p>Siitä kimposi tarve lukea viisauksia.</p><p>Urho Kekkonen teki Machiavellin Ruhtinaan tiettäväksi suomalaisille. Hän siteerasi teosta usein. Mieleen on piirtynyt etenkin lainaus &rdquo;Viisas valtiomies etsii ystävät läheltä ja viholliset kaukaa&rdquo;.</p><p>Niccolo Machiavelli (1469 &ndash; 1527) kirjoitti Ruhtinaan, näkemyksensä vallankäytöstä, vuonna 1513 mutta se julkaistiin vasta 1532.</p><p>Ruhtinas on renessanssiajalle tyypillinen teos &ndash; ohjekirja hallitsijoille. Vaikka italialaisella Machiavellilla oli humanistin koulutus, hän esittää Ruhtinaassa aikalaisiaan kauhistuttaneita ohjeita. Machiavelli ei silti ylistänyt jyrkkää vallankäyttöä sinänsä vaan ainoastaan välineenä luoda vahva ja itsenäinen valtio, joka takaa kansalaisten vapaudet ja turvallisuuden.</p><p>Machiavelli ei uskonut universaaleihin säännönmukaisuuksiin eikä rehelliseen valtapeliin. Rehellistä pelaajaa vaivaa lapsekas usko, että kaikki pelaavat sääntöjen mukaan.</p><p>Machiavellin tuotannosta ollaankin kahta mieltä. Häntä pidetään joko kyynisenä vallankäytön oppien opettajana tai radikaalina vallantutkijana, joka antaa vallankäytön ohjeita niille, jotka eivät hommaa vielä hallitse.</p><p>Kansanliikkeiden kannattaisi opetella nämä Ruhtinaan konstit. Machiavelli suuntasi oppinsa myös rahvaalle ja siinä oli hänen demokraattisuutensa.</p><p>Machiavellin mukaan Ruhtinaan paras turva on vakaa kansa. Ruhtinaalla on oltava ketun vaisto ja hänen on tehtävä itsensä populääriksi kansan silmissä. Silti hänen on säilytettävä välimatka kansaan. Välimatkan avulla säilytetään kansan kunnioitus ja pelko.</p><p>Ihmiset voidaan Machiavellin mukaan jakaa kolmeen ryhmään: eräät ymmärtävät kaiken omilla aivoillaan, toiset vasta selittämisen jälkeen ja lopuille ei asia selviä sittenkään.</p><p>UKK oivalsi ohjeen, jonka mukaan valtaan päästyä on unohdettava liehitelleet typerykset. He ovat työnsä tehneet. Katso vastustajia ja palkitse kiivaimmat heistä,</p><p>Ja vielä veto nyky-Suomeen! Tärkeintä on syrjäyttää pätevät. Luovuus, tehokkuus ja äly eivät riitä silloin kun jollakulla on tarjota nöyryys, keskinkertaisuus ja ei älyllinen vaan sokea uskollisuus.</p><p>Josko oma machiavelliläinen verhottu varoitus kelpaisi hallitukselle: kun riittävästi leikataan päitä, alkavat ihmiset käyttäytyä päättömästi.</p><p>&nbsp;</p><p><em><strong>IMMU</strong></em></p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kun seuraa eduskunnan kyselytuntia niin varmistuu, että Suomi on tosidemokratia. Täällä pääsee ministeriksikin kuka tahansa.

Siitä kimposi tarve lukea viisauksia.

Urho Kekkonen teki Machiavellin Ruhtinaan tiettäväksi suomalaisille. Hän siteerasi teosta usein. Mieleen on piirtynyt etenkin lainaus ”Viisas valtiomies etsii ystävät läheltä ja viholliset kaukaa”.

Niccolo Machiavelli (1469 – 1527) kirjoitti Ruhtinaan, näkemyksensä vallankäytöstä, vuonna 1513 mutta se julkaistiin vasta 1532.

Ruhtinas on renessanssiajalle tyypillinen teos – ohjekirja hallitsijoille. Vaikka italialaisella Machiavellilla oli humanistin koulutus, hän esittää Ruhtinaassa aikalaisiaan kauhistuttaneita ohjeita. Machiavelli ei silti ylistänyt jyrkkää vallankäyttöä sinänsä vaan ainoastaan välineenä luoda vahva ja itsenäinen valtio, joka takaa kansalaisten vapaudet ja turvallisuuden.

Machiavelli ei uskonut universaaleihin säännönmukaisuuksiin eikä rehelliseen valtapeliin. Rehellistä pelaajaa vaivaa lapsekas usko, että kaikki pelaavat sääntöjen mukaan.

Machiavellin tuotannosta ollaankin kahta mieltä. Häntä pidetään joko kyynisenä vallankäytön oppien opettajana tai radikaalina vallantutkijana, joka antaa vallankäytön ohjeita niille, jotka eivät hommaa vielä hallitse.

Kansanliikkeiden kannattaisi opetella nämä Ruhtinaan konstit. Machiavelli suuntasi oppinsa myös rahvaalle ja siinä oli hänen demokraattisuutensa.

Machiavellin mukaan Ruhtinaan paras turva on vakaa kansa. Ruhtinaalla on oltava ketun vaisto ja hänen on tehtävä itsensä populääriksi kansan silmissä. Silti hänen on säilytettävä välimatka kansaan. Välimatkan avulla säilytetään kansan kunnioitus ja pelko.

Ihmiset voidaan Machiavellin mukaan jakaa kolmeen ryhmään: eräät ymmärtävät kaiken omilla aivoillaan, toiset vasta selittämisen jälkeen ja lopuille ei asia selviä sittenkään.

UKK oivalsi ohjeen, jonka mukaan valtaan päästyä on unohdettava liehitelleet typerykset. He ovat työnsä tehneet. Katso vastustajia ja palkitse kiivaimmat heistä,

Ja vielä veto nyky-Suomeen! Tärkeintä on syrjäyttää pätevät. Luovuus, tehokkuus ja äly eivät riitä silloin kun jollakulla on tarjota nöyryys, keskinkertaisuus ja ei älyllinen vaan sokea uskollisuus.

Josko oma machiavelliläinen verhottu varoitus kelpaisi hallitukselle: kun riittävästi leikataan päitä, alkavat ihmiset käyttäytyä päättömästi.

 

IMMU

 

 

 

]]>
6 http://immu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228024-vallan-hurjia#comments Arvovaltapolitiikka Auktoriteetti leikkaus Pelko Rahvas Sat, 17 Dec 2016 07:22:15 +0000 Väinö Immonen http://immu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228024-vallan-hurjia
Kun elää pelkon kanssa demokraattisessa valtioissa. http://abdirahimhussein.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226988-kun-elaa-pelkon-kanssa-demokraattisessa-valtioissa <p>Asuessani lapsena Somaliassa about 2-4 kilometrin päässä asuinalueestamme oli metsä, jossa naapuruston lasten kanssa leikimme.</p><p>Emme kertoneet tästä vanhemmillemme, mutta kyllähän he siitä tiesivät. Yleensä he varoittivat villieläimistä, kehottaen meitä olemaan varuillamme. Siellä me kuitenkin leikimme, vailla pelkoa mistään.</p><p>Nyt, 30 vuotta myöhemmin pelkoni Afrikkaa, ja tässä tapauksessa Somaliaa, kohtaan on kasvanut suuresti. Tämä johtuu siitä, että Suomessa lempiohjelmani on aina ollut YLEn lauantai-iltojen Avara Luonto. Siinä kerrotaan, kuinka vaarallisia luonnosta löytyvät eläimet ovat ja mihin kaikkeen ne oikein pystyvätkään.</p><p>Koska katsomme ohjelmaa yhdessä lasteni kanssa, on tämä vaikuttanut myös heidän ajatuksiinsa Afrikasta.<br />Vanhin lapsistani pitää Afrikkaa paikkana, josta ei muuta löydykään kuin sitä metsää, jossa eläimet ja ihmiset ovat toistensa arkkivihollisia.</p><p>Tieto on siis lisännyt tuskaa: ei vain omalla, vaan myös perheeni kohdalla.</p><p>Suomessa asuessani olen sen sijaan pelännyt aina. Ensin omaa kohtaloani eli sitä, miten oleskeluluvan kanssa kävisi ja sitten sitä, miten perheeni kävisi. Sitten pelkäsin koulupaikan, työpaikan ja ystävieni ja rakkauden vuoksi; samoin kuin sitä, pääsisinkö kotiin ilman, että joutuisin jonkun skinin pahoinpitelemäksi. Ennenkaikkea pelkäsin tulevaa ja sitä, millainen tulevaisuus minulle oltaisiin valmiiita antamaan.</p><p>Omalla kohdallani moni noista peloista on jo historiaa, mutta nyt pelkään neljän jälkeläiseni puolesta.</p><p>Eurooppa alkaa näyttää ja kuulostaa vaaralliselta paikalta tietyn näköisille ihmisille. Tämä trendi, jota osa niin Brexit kuin Trumpin voiton myötä vahvistuneet äänet ovat, luovat pelkoa niin Saksassa kuin muissa Euroopan maissa.</p><p>Liberalismia, humanismia ja ihmisten tasa-arvoa puolustavat puolueet menettävät valtaansa ja tämän myötä muut nousussa olevat puolueet ja niiden kannattajat pääsevät aikaisempaa vapaammin kohdistamaan vihaansa tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan. Tämä nähtiin Britanniassa välittömästi Brexit-vaalituloksen jälkeen ja samaa todistetaan nyt USA:ssa Trumpin vaalivoiton myötä.</p><p>Eurooppa elää epävarmaa aikaa ja mitä kauemmin tämä kestää, sitä suurempi vaikutus sillä tulee olemaan monen ihmisen tulevaisuuteen.</p><p>Myös meillä Suomessa asuu ihmisiä, jotka pelkäävät oman ja läheistensä turvallisuuden puolesta. Tällä en tarkoita pelkästään pakolaisia, jotka ovat jo kertaalleen joutuneet pakenemaan usein henkensä edestä.</p><p>Tarkoitan myös Suomeen muuta kautta päätyneitä, täällä jo mahdollisesti pitkään asuneita ja jopa Suomen kansalaisuuden saaneita, muualta kotoisin olevia ihmisiä.</p><p>Heitä on eri kansallisuuksista ja uskonnoista, eri maista ja kulttuureista; lapsiperheistä vanhuksiin. Se, mikä heitä yhdistää, on pelko tulevaisuudesta. Mikään ei ole heille itsestäänselvää. Rajat kiinni-porukka kun tuntuu tahtovan heistä niiden rajojen toiselle puolelle joka ikisen.</p><p>En haluaisi olla itse lietsomassa sitä pelkoa, mutta vaikutukset on nähtävissä ihmisissä jo nyt. Siksi onkin tärkeää, että tätä pelkoa synnyttäviin ja ylläpitäviin ulostuloihin puututaan. Kiihotusta kansanryhmää vastaan ei lopeteta sen kriminalisoivan lakipykälän poistolla- ei todellakaan.</p><p>Pelossa elävä yksilö on uhattuna vaarallinen sekä itselleen että muille - sen opettaa se Avara Luontokin.</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>PS: Tämä kirjoituksen on julkaistu demokraatti lehdessä 24.11.2016. Ajattelin jakaa sitä myös tällä foorumilla.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Asuessani lapsena Somaliassa about 2-4 kilometrin päässä asuinalueestamme oli metsä, jossa naapuruston lasten kanssa leikimme.

Emme kertoneet tästä vanhemmillemme, mutta kyllähän he siitä tiesivät. Yleensä he varoittivat villieläimistä, kehottaen meitä olemaan varuillamme. Siellä me kuitenkin leikimme, vailla pelkoa mistään.

Nyt, 30 vuotta myöhemmin pelkoni Afrikkaa, ja tässä tapauksessa Somaliaa, kohtaan on kasvanut suuresti. Tämä johtuu siitä, että Suomessa lempiohjelmani on aina ollut YLEn lauantai-iltojen Avara Luonto. Siinä kerrotaan, kuinka vaarallisia luonnosta löytyvät eläimet ovat ja mihin kaikkeen ne oikein pystyvätkään.

Koska katsomme ohjelmaa yhdessä lasteni kanssa, on tämä vaikuttanut myös heidän ajatuksiinsa Afrikasta.
Vanhin lapsistani pitää Afrikkaa paikkana, josta ei muuta löydykään kuin sitä metsää, jossa eläimet ja ihmiset ovat toistensa arkkivihollisia.

Tieto on siis lisännyt tuskaa: ei vain omalla, vaan myös perheeni kohdalla.

Suomessa asuessani olen sen sijaan pelännyt aina. Ensin omaa kohtaloani eli sitä, miten oleskeluluvan kanssa kävisi ja sitten sitä, miten perheeni kävisi. Sitten pelkäsin koulupaikan, työpaikan ja ystävieni ja rakkauden vuoksi; samoin kuin sitä, pääsisinkö kotiin ilman, että joutuisin jonkun skinin pahoinpitelemäksi. Ennenkaikkea pelkäsin tulevaa ja sitä, millainen tulevaisuus minulle oltaisiin valmiiita antamaan.

Omalla kohdallani moni noista peloista on jo historiaa, mutta nyt pelkään neljän jälkeläiseni puolesta.

Eurooppa alkaa näyttää ja kuulostaa vaaralliselta paikalta tietyn näköisille ihmisille. Tämä trendi, jota osa niin Brexit kuin Trumpin voiton myötä vahvistuneet äänet ovat, luovat pelkoa niin Saksassa kuin muissa Euroopan maissa.

Liberalismia, humanismia ja ihmisten tasa-arvoa puolustavat puolueet menettävät valtaansa ja tämän myötä muut nousussa olevat puolueet ja niiden kannattajat pääsevät aikaisempaa vapaammin kohdistamaan vihaansa tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan. Tämä nähtiin Britanniassa välittömästi Brexit-vaalituloksen jälkeen ja samaa todistetaan nyt USA:ssa Trumpin vaalivoiton myötä.

Eurooppa elää epävarmaa aikaa ja mitä kauemmin tämä kestää, sitä suurempi vaikutus sillä tulee olemaan monen ihmisen tulevaisuuteen.

Myös meillä Suomessa asuu ihmisiä, jotka pelkäävät oman ja läheistensä turvallisuuden puolesta. Tällä en tarkoita pelkästään pakolaisia, jotka ovat jo kertaalleen joutuneet pakenemaan usein henkensä edestä.

Tarkoitan myös Suomeen muuta kautta päätyneitä, täällä jo mahdollisesti pitkään asuneita ja jopa Suomen kansalaisuuden saaneita, muualta kotoisin olevia ihmisiä.

Heitä on eri kansallisuuksista ja uskonnoista, eri maista ja kulttuureista; lapsiperheistä vanhuksiin. Se, mikä heitä yhdistää, on pelko tulevaisuudesta. Mikään ei ole heille itsestäänselvää. Rajat kiinni-porukka kun tuntuu tahtovan heistä niiden rajojen toiselle puolelle joka ikisen.

En haluaisi olla itse lietsomassa sitä pelkoa, mutta vaikutukset on nähtävissä ihmisissä jo nyt. Siksi onkin tärkeää, että tätä pelkoa synnyttäviin ja ylläpitäviin ulostuloihin puututaan. Kiihotusta kansanryhmää vastaan ei lopeteta sen kriminalisoivan lakipykälän poistolla- ei todellakaan.

Pelossa elävä yksilö on uhattuna vaarallinen sekä itselleen että muille - sen opettaa se Avara Luontokin.

 

 

PS: Tämä kirjoituksen on julkaistu demokraatti lehdessä 24.11.2016. Ajattelin jakaa sitä myös tällä foorumilla.

]]>
37 http://abdirahimhussein.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226988-kun-elaa-pelkon-kanssa-demokraattisessa-valtioissa#comments Avaraluonto Kriisitietoisuus Lapsuus Pelko Somalia Mon, 28 Nov 2016 20:50:26 +0000 Abdirahim HUSU Hussein . http://abdirahimhussein.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226988-kun-elaa-pelkon-kanssa-demokraattisessa-valtioissa
Voimme toivoa parasta tai toimia paremmin http://juhanirantanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225944-voimme-toivoa-parasta-tai-toimia-paremmin <p>Donald Trumpin voitto herätti ruususen unesta kaikki muut paitsi amerikkalaiset äänestäjät. Ensimmäiset päivät vaalituloksen selviämisen jälkeen on käytetty uuden presidentin linjan arvailuun, arvuutteluun ja pohdintaan. Tämä eurooppalainen tapa on tietenkin tärkeää, mutta merkityksetöntä sen keskustelun kannalta, mitä yleisesti pitäisi käydä Trumpista: kuinka sellaisella populismilla voi nousta valtakunnanpolitiikan huipulle ja USA:n presidentiksi?</p><p>&nbsp;</p><p>Kun peilataan USA:n lähihistoriassa taaksepäin, huomataan, että Clintonien ja Bushien dynastiat ovat olleet hyvin vahvasti edustettuina niin osavaltio&ndash; kuin liittovaltiotasolla. <strong>Jompikumpi näistä dynastioista</strong> on pitänyt paikkansa presidenttinä tai presidentin hallinnossa Ronald Reaganin presidenttikaudesta ja <strong>vuodesta 1981 lähtien vuoteen 2013 asti</strong>.</p><p>&nbsp;</p><p>Tämän lisäksi, kun huomioidaan se, että USA:n politiikka on perustunut maailmanpoliisi-mentaliteetille ja suurin osa tehdyistä päätöksistä, muun muassa Irakin sota, on aiheuttanut paljon närää, huomataan, että median ja kannatuskyselyiden arviot vaaleista perustuivat täysin väärään olettamaan. Ne perustuivat ajatukseen siitä, että kansalaiset haluaisivat hyvän presidentin, kun oikeasti <strong>amerikkalaiset halusivat jotain ihan muuta</strong>.</p><p>&nbsp;</p><p>Uskallan väittää, että edes <strong>Trumpin äänestäjät eivät itse tienneet, mitä he halusivat presidentiltään</strong>. Kuitenkin Trumpin viesti siitä, että asiat tulevat muuttumaan peittoavat käden käänteessä kaikki ne realiteetit, mitä on perinteisesti esim. Euroopassa arvostettu. Sillä, mikä väitteiden todellisuusarvo on ei ole oikeastaan mitään merkitystä, koska se luo toivoa. Kaikkialla väitettiin, että Trumpin kampanja on pessimistinen ja vihapainotteinen. Todellisuudessa Trumpin äänestäjille hänen kampanjansa näyttäytyi ensimmäisenä kampanjana moneen vuosikymmeneen, joka loi toivoa uusien työpaikkojen syntymisestä ja paremmasta elintasosta.</p><p>&nbsp;</p><p>Kysymys oli siis siitä, että globalisaation ja monikulttuuristumisen päähän potkimat ihmiset saivat itselleen toivoa kampanjasta, jonka tehtävä ei ollut olla totta. Sen tehtävä oli antaa uskoa paremmasta, <strong>jossa se onnistui täydellisesti</strong> &ndash; kuten Euroopassa tiedämme, mitään uutta amerikkalaisten elämässä tuskin tulee tapahtumaan. Mutta se onkin amerikkalaisten elämä.</p><p>&nbsp;</p><p>Meidän elämässämme voi tapahtua moniakin asioita. Haluan nostaa esiin sen vähätellyn mahdollisuuden uudesta maailmanjaosta. <strong>En pidä mitenkään epätodennäköisenä</strong> sitä, että Trump ja Putin löytäisivät toisistaan niin hyvät kumppanit, että he voisivat tehdä sopimuksia toistensa &rdquo;etupiireistä&rdquo;.</p><p>&nbsp;</p><p>Kaikkialla puhutaan siitä, miten virkamieskunta ja kongressi voivat pysäyttää näitä sopimuksia &ndash; kukaan ei koskaan ole vaatinut niiden esilletuomista kirjallisena tai edes virallisena. Se on kovin pelottavaa, kun kyseessä on bisnesmoguli. Mutta onneksi elämme maailmassa, jossa populismi tulee maksuun &ndash; <strong>tai sitten emme</strong>.</p><p>&nbsp;</p><p>Osittain vitsinä, kommenttina, toiveena sekä mielipiteenä kirjoitin omalle Facebook-sivulleni eilen <em>&rdquo;</em><em>Menneet ovat menneitä ja katse tulevaan... Mitä jos USA:n presidentinvaaleissa 2020 olisi ehdolla Michelle Obama ja Condoleezza Rice.&rdquo;</em> Se edustaa omaa hentoa toivettani siitä, miten Trumpin retki politiikassa tulee päättymään. Mutta se täytyy jokaisen muistaa, että enää kukaan ei voi olla varma mistään.</p><p>&nbsp;</p><p>Trumpin matka saattaa hyvinkin jatkua, jos hän lähtee tekemään politiikkaansa konkareiden opastuksella, mutta samalla väittäen asioita omikseen ja esittäen ne bisneskielellä kansalle, joka rakastaa Trumpin ulkopuolisuutta. Tässä on se tilanne, mitä Euroopassa ei ole vielä tajuttu.</p><p>&nbsp;</p><p>Emme ole pitkään aikaan sisäistäneet sitä, että <strong>maailman muutos näyttäytyy monille ihmisille kovin pelottavana asiana</strong>, eikä aivan täysin syyttä. Globalisaatio, digitalisaatio ja automatisaatio asettavat ihmiset asemaan, missä heidän toimeentuolonsa saattaa olla kiven alla tai sen hankkiminen muuttuu niin radikaalisti, että siihen on vaikea sopeutua. Tässä tilanteessa yksinkertaiset ratkaisut vaikuttavat äärimmäisen houkuttelevilta kenelle tahansa omaa asemaansa miettivälle.</p><p>&nbsp;</p><p>Mutta samaan aikaan törmäämme siihen, että <strong>yhä monimutkaistuvassa maailmassa ei ole olemassa yksinkertaisia ratkaisuja</strong>. Siksi politiikkaan tarvittaisiin yhä enemmän ja enemmän todellisia omien alojensa substanssiosaajia &ndash; <strong>siis täysiä sekä poliitikkojen että trumpien vastakohtia</strong>. Ensimmäiset eivät ole härskeimmässä muodossaan kykeneviä tekemään uusia, mullistavia ratkaisuja yhteiskunnan kehittämiseksi, koska se voi syödä heidän kannatustaan. Toiset ovat kykenemättömiä ymmärtämään monimutkaistuvan maailman kiemuroita. Kumpia tahansa oma poliittinen järjestelmämme sisältää, lopputulos on mitätön.</p><p>&nbsp;</p><p>Heidän ainoa eronsa on se, että ensimmäiset ovat kykeneviä käsittämään moniulotteisia asioita, mutta eivät tee niiden eteen mitään. Toiset puolestaan tekevät esityksiä ja päätöksiä, mutta ne ovat täysin mielettömiä ja typeriä. Syy, miksi tähän on päädytty, löytyy politiikan toimintamalleista. <strong>Karismalla pärjää pitkälle</strong>. Ja mikäli joku on ollut epäsuotuisassa jonossa, kun puhujataitoja jaettiin, hänen matkansa sille paikalle, missä päätöksiä tehdään on kivinen polku. Mutta joidenkin kohdalla jalka karaistuu.</p><p>&nbsp;</p><p>Kunnes tekojen, päätösten ja vaalilupauksien todellisen lunastamisen arvo on ymmärretty läntisissä voitosta voittoon kulkeneissa yhteiskunnissa, <strong>voimme vain toivoa</strong>, että Trumpin kaltaisten narsistien karisma ei pure suureen pettyneeseen kansanosaan. Toivomisen sijaan helpommalla pääsisimme muuttamalla omia toimintatapojamme politiikassa. Populistien kannatus ei laske koskaan, jos me emme tee kokonaisarvoltaan hyviä päätöksiä ilman turhia viivästelyjä. Voimme uskoa toista ja toivoa parasta &ndash; ja sitä pelkäänkin. <strong>Pelkään, että eurooppalainen politiikka vaipuu jälleen ruususen uneen</strong>, herätäkseen painajaiseen, jossa moni asia on menetetty.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Donald Trumpin voitto herätti ruususen unesta kaikki muut paitsi amerikkalaiset äänestäjät. Ensimmäiset päivät vaalituloksen selviämisen jälkeen on käytetty uuden presidentin linjan arvailuun, arvuutteluun ja pohdintaan. Tämä eurooppalainen tapa on tietenkin tärkeää, mutta merkityksetöntä sen keskustelun kannalta, mitä yleisesti pitäisi käydä Trumpista: kuinka sellaisella populismilla voi nousta valtakunnanpolitiikan huipulle ja USA:n presidentiksi?

 

Kun peilataan USA:n lähihistoriassa taaksepäin, huomataan, että Clintonien ja Bushien dynastiat ovat olleet hyvin vahvasti edustettuina niin osavaltio– kuin liittovaltiotasolla. Jompikumpi näistä dynastioista on pitänyt paikkansa presidenttinä tai presidentin hallinnossa Ronald Reaganin presidenttikaudesta ja vuodesta 1981 lähtien vuoteen 2013 asti.

 

Tämän lisäksi, kun huomioidaan se, että USA:n politiikka on perustunut maailmanpoliisi-mentaliteetille ja suurin osa tehdyistä päätöksistä, muun muassa Irakin sota, on aiheuttanut paljon närää, huomataan, että median ja kannatuskyselyiden arviot vaaleista perustuivat täysin väärään olettamaan. Ne perustuivat ajatukseen siitä, että kansalaiset haluaisivat hyvän presidentin, kun oikeasti amerikkalaiset halusivat jotain ihan muuta.

 

Uskallan väittää, että edes Trumpin äänestäjät eivät itse tienneet, mitä he halusivat presidentiltään. Kuitenkin Trumpin viesti siitä, että asiat tulevat muuttumaan peittoavat käden käänteessä kaikki ne realiteetit, mitä on perinteisesti esim. Euroopassa arvostettu. Sillä, mikä väitteiden todellisuusarvo on ei ole oikeastaan mitään merkitystä, koska se luo toivoa. Kaikkialla väitettiin, että Trumpin kampanja on pessimistinen ja vihapainotteinen. Todellisuudessa Trumpin äänestäjille hänen kampanjansa näyttäytyi ensimmäisenä kampanjana moneen vuosikymmeneen, joka loi toivoa uusien työpaikkojen syntymisestä ja paremmasta elintasosta.

 

Kysymys oli siis siitä, että globalisaation ja monikulttuuristumisen päähän potkimat ihmiset saivat itselleen toivoa kampanjasta, jonka tehtävä ei ollut olla totta. Sen tehtävä oli antaa uskoa paremmasta, jossa se onnistui täydellisesti – kuten Euroopassa tiedämme, mitään uutta amerikkalaisten elämässä tuskin tulee tapahtumaan. Mutta se onkin amerikkalaisten elämä.

 

Meidän elämässämme voi tapahtua moniakin asioita. Haluan nostaa esiin sen vähätellyn mahdollisuuden uudesta maailmanjaosta. En pidä mitenkään epätodennäköisenä sitä, että Trump ja Putin löytäisivät toisistaan niin hyvät kumppanit, että he voisivat tehdä sopimuksia toistensa ”etupiireistä”.

 

Kaikkialla puhutaan siitä, miten virkamieskunta ja kongressi voivat pysäyttää näitä sopimuksia – kukaan ei koskaan ole vaatinut niiden esilletuomista kirjallisena tai edes virallisena. Se on kovin pelottavaa, kun kyseessä on bisnesmoguli. Mutta onneksi elämme maailmassa, jossa populismi tulee maksuun – tai sitten emme.

 

Osittain vitsinä, kommenttina, toiveena sekä mielipiteenä kirjoitin omalle Facebook-sivulleni eilen Menneet ovat menneitä ja katse tulevaan... Mitä jos USA:n presidentinvaaleissa 2020 olisi ehdolla Michelle Obama ja Condoleezza Rice.” Se edustaa omaa hentoa toivettani siitä, miten Trumpin retki politiikassa tulee päättymään. Mutta se täytyy jokaisen muistaa, että enää kukaan ei voi olla varma mistään.

 

Trumpin matka saattaa hyvinkin jatkua, jos hän lähtee tekemään politiikkaansa konkareiden opastuksella, mutta samalla väittäen asioita omikseen ja esittäen ne bisneskielellä kansalle, joka rakastaa Trumpin ulkopuolisuutta. Tässä on se tilanne, mitä Euroopassa ei ole vielä tajuttu.

 

Emme ole pitkään aikaan sisäistäneet sitä, että maailman muutos näyttäytyy monille ihmisille kovin pelottavana asiana, eikä aivan täysin syyttä. Globalisaatio, digitalisaatio ja automatisaatio asettavat ihmiset asemaan, missä heidän toimeentuolonsa saattaa olla kiven alla tai sen hankkiminen muuttuu niin radikaalisti, että siihen on vaikea sopeutua. Tässä tilanteessa yksinkertaiset ratkaisut vaikuttavat äärimmäisen houkuttelevilta kenelle tahansa omaa asemaansa miettivälle.

 

Mutta samaan aikaan törmäämme siihen, että yhä monimutkaistuvassa maailmassa ei ole olemassa yksinkertaisia ratkaisuja. Siksi politiikkaan tarvittaisiin yhä enemmän ja enemmän todellisia omien alojensa substanssiosaajia – siis täysiä sekä poliitikkojen että trumpien vastakohtia. Ensimmäiset eivät ole härskeimmässä muodossaan kykeneviä tekemään uusia, mullistavia ratkaisuja yhteiskunnan kehittämiseksi, koska se voi syödä heidän kannatustaan. Toiset ovat kykenemättömiä ymmärtämään monimutkaistuvan maailman kiemuroita. Kumpia tahansa oma poliittinen järjestelmämme sisältää, lopputulos on mitätön.

 

Heidän ainoa eronsa on se, että ensimmäiset ovat kykeneviä käsittämään moniulotteisia asioita, mutta eivät tee niiden eteen mitään. Toiset puolestaan tekevät esityksiä ja päätöksiä, mutta ne ovat täysin mielettömiä ja typeriä. Syy, miksi tähän on päädytty, löytyy politiikan toimintamalleista. Karismalla pärjää pitkälle. Ja mikäli joku on ollut epäsuotuisassa jonossa, kun puhujataitoja jaettiin, hänen matkansa sille paikalle, missä päätöksiä tehdään on kivinen polku. Mutta joidenkin kohdalla jalka karaistuu.

 

Kunnes tekojen, päätösten ja vaalilupauksien todellisen lunastamisen arvo on ymmärretty läntisissä voitosta voittoon kulkeneissa yhteiskunnissa, voimme vain toivoa, että Trumpin kaltaisten narsistien karisma ei pure suureen pettyneeseen kansanosaan. Toivomisen sijaan helpommalla pääsisimme muuttamalla omia toimintatapojamme politiikassa. Populistien kannatus ei laske koskaan, jos me emme tee kokonaisarvoltaan hyviä päätöksiä ilman turhia viivästelyjä. Voimme uskoa toista ja toivoa parasta – ja sitä pelkäänkin. Pelkään, että eurooppalainen politiikka vaipuu jälleen ruususen uneen, herätäkseen painajaiseen, jossa moni asia on menetetty.

]]>
0 http://juhanirantanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225944-voimme-toivoa-parasta-tai-toimia-paremmin#comments Ammattipoliitikko Donald Trump Pelko Populismi Substanssiosaaminen Fri, 11 Nov 2016 09:47:27 +0000 Juhani Rantanen http://juhanirantanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225944-voimme-toivoa-parasta-tai-toimia-paremmin
Turvapaikanhakijoilla ei ole naamareita http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224686-turvapaikanhakijoilla-ei-ole-naamareita <p>Kuulin radiosta, että muun muassa Järvenpäässä klovneiksi pukeutuneet &rdquo;aikuiset&rdquo; pelottelevat lapsia. Aiemmin sellaisia klovneja on nähty myös vaunukankaalla. Johan on harrastus!</p><p>Tärkeintä ei ole se, että pukeudutaan klovniksi vaan se, että tarkoitus on aiheuttaa pelkoa. Mutta jos tarkkoja ollaan, miten nyt tätä muka Yhdysvalloista tullut &rdquo;muotia&rdquo; ihmetellään. Jotkut poliitikot ovat jo vuosia pelotelleet kansalaisia muilla ihmisillä. &rdquo;Ne tulevat ja vievät meiltä sitä ja tätä&rdquo;.&nbsp;</p><p>Viime keväästä ja kesästä lähtien olemme saaneet lukea kuinka aikuiset pelkäävät ja lietsovat pelkoa turvapaikanhakijoita, pakolaisia ja aiemmin sateenkaari-ihmisiä kohtaan, jne. Valitettavasti pakolaisilla, ym. ei ole naamareita vaan naamansa.</p><p>Helsingin Sanomien <a href="http://www.hs.fi/kaupunki/a1476851114035">uutisen mukaan</a> Vaunukankaalla ilmoituksen tehnyt vanhempi, kertoi hänen kolme lastaan oli ollut seitsemän aikaan koulun pihalla.</p><p>&rdquo;Paikalle oli tullut harmaa pitkä pakettiauto, josta oli tullut ilmoituksen mukaan kymmenkunta pellenaamarilla varustautunutta henkilöä ulos sinisiin haalareihin pukeutuneena&rdquo;, sanoo rikosylikomisario <a href="http://www.hs.fi/haku/?haku=Timo+Lepp%C3%A4l%C3%A4&amp;lahde=nimilinkki">Timo Leppälä</a> Helsingin Sanomille.</p><p>Klovneista pitää ilmoittaa viranomaisille, koska muualla maailmassa on ollut väkivaltatapauksia. Ei edes Halloweenin nimessä saisi mottorisahalla ja mailalla aiheuttaa pelko, eikä muulla tavalla.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kuulin radiosta, että muun muassa Järvenpäässä klovneiksi pukeutuneet ”aikuiset” pelottelevat lapsia. Aiemmin sellaisia klovneja on nähty myös vaunukankaalla. Johan on harrastus!

Tärkeintä ei ole se, että pukeudutaan klovniksi vaan se, että tarkoitus on aiheuttaa pelkoa. Mutta jos tarkkoja ollaan, miten nyt tätä muka Yhdysvalloista tullut ”muotia” ihmetellään. Jotkut poliitikot ovat jo vuosia pelotelleet kansalaisia muilla ihmisillä. ”Ne tulevat ja vievät meiltä sitä ja tätä”. 

Viime keväästä ja kesästä lähtien olemme saaneet lukea kuinka aikuiset pelkäävät ja lietsovat pelkoa turvapaikanhakijoita, pakolaisia ja aiemmin sateenkaari-ihmisiä kohtaan, jne. Valitettavasti pakolaisilla, ym. ei ole naamareita vaan naamansa.

Helsingin Sanomien uutisen mukaan Vaunukankaalla ilmoituksen tehnyt vanhempi, kertoi hänen kolme lastaan oli ollut seitsemän aikaan koulun pihalla.

”Paikalle oli tullut harmaa pitkä pakettiauto, josta oli tullut ilmoituksen mukaan kymmenkunta pellenaamarilla varustautunutta henkilöä ulos sinisiin haalareihin pukeutuneena”, sanoo rikosylikomisario Timo Leppälä Helsingin Sanomille.

Klovneista pitää ilmoittaa viranomaisille, koska muualla maailmassa on ollut väkivaltatapauksia. Ei edes Halloweenin nimessä saisi mottorisahalla ja mailalla aiheuttaa pelko, eikä muulla tavalla.

]]>
9 http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224686-turvapaikanhakijoilla-ei-ole-naamareita#comments Klovnit Pelko Väkivalta Xenofobia Wed, 19 Oct 2016 15:53:52 +0000 Ana María Gutiérrez Sorainen http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224686-turvapaikanhakijoilla-ei-ole-naamareita
Bingokuponki hysteerikoille http://jannemuhonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224370-bingokuponki-hysteerikoille <p align="justify"><strong>Vaatinee kaiketi jollain tapaa</strong> masokistista luonnetta viettää huomattavasti enemmän aikaa blogeissa, joissa julistetaan suunnilleen taukoamatta (pl. asianosaisten blogistien yöunet) inhoa, halveksuntaa ja vastustusta minulle tärkeitä arvoja kohtaan kuin niissä, joissa arvojani puolustetaan.</p><p align="justify">Lisäksi olen edelleenkin sitä mieltä, että keskuudessamme viettää aikaansa huomattavan paljon hysteerikoita, joiden henkistä hyvinvointia ei varsinaisesti kohenna harhaisten kytkösten etsintä ennen kaikkea sellaisilta tahoilta, joilta niitä ei ole löydettävissä. Mutta <em>kuviteltavissa</em>.</p><p align="justify">Luulisin näin ollen olevani melko hyvin perillä siitä, millaisella sapluunalla laaditut kirjoitukset sulattavat esim. rasmuslaisten sydämet huolimatta siitä, että joidenkin varsin tunnettujen kirjoittajien hengentuotokset ovat äärimmäisen lievästi ilmaistuna geneerisiä toisiinsa nähden.</p><p align="justify">Bingo sangen vanhana sekä tunnettuna onnenpelinä on tavoittelemassani kontekstissa kuvaava siksi, ettei siinäkään &ndash; niin kuin ei hysteerikoiden paatoksessakaan &ndash; ole lopputuloksen kannalta mitään järjestelmällisyyttä, logiikkaa tai syy-seuraussuhteita.</p><p align="justify"><strong>Lähdemateriaaliin perehdyttyäni</strong> päätin hieman helpottaa tehtävää, eli hysteerisen mielenilmaisun laadintaa, sijoittamalla muuttujia tiettyyn järjestykseen. Kupongin keskiössä on kaiken pahan alku ja juuri, jonka epäilemättä tunnistaa, vaikkei haluaisikaan. Keskiöstä voi edetä vaaka- tai pystysuuntaan, taikka vinottain kutakin ylä- ja alakulmaa kohden sinertäviä ruutuja pitkin.</p><p align="justify">Valkoisissa ruuduissa on satunnaisia täytekäsitteitä, joita sopii heitellä sekaan tuomaan lisämaustetta.</p><p align="justify">Lopputulokset voivat olla muutamaa etenemistapaa mukaillen esimerkiksi seuraavankaltaisia:</p><ul align="justify">&quot;Perussuomalaisten keskusjohtoisesta puoluetoimistosta käsin masinoidaan putinistista (missä lie onkaan koko toiminnan tosiasiallinen rahoituslähde) vihapropagandaa, joka toteutuu äärimmäisen ihmisvastaisena käytännön politiikkana.&quot;</ul><p align="justify">Tai:</p><ul align="justify">&quot;Vuoden 2011 jytkyn jälkimainingeissa hillitön vihapuhe maassamme ryöpsähti käsiin tuhoisin seurauksin, kun Jyväskylässä syyllistyttiin äärioikeistoa käsittelevän kirjan julkistamistilaisuudessa häpeilemättömään väkivallantekoon.&quot;</ul><p align="justify">Tai:</p><ul align="justify">&quot;Perussuomalaisten tunkkainen nationalismi nostaa jatkuvasti päätään 1930-lukulaisen menneisyyden syvästä kaivosta voimaansa ammentaen. Tämä yhtäläisen ihmisarvon kiistävä kehityssuunta on poikinut hallituspuoluetasolta siunauksensa saavia ääriliikkeitä, kuten Suomen lippua häpäisevät 612-kynttiläkulkueet ja Facebookissa operoivat rasistiset ryhmät.&quot;</ul><p align="justify">Tai:</p><ul align="justify">&quot;Perussuomalaiset turvautuvat ensisijaisesti populistiseen retoriikkaan, jolla pyritään jatkuvasti ylläpitämään muukalaisvihamielistä ja -vastaista ilmapiiriä. Keskeisimpänä esikuvana tälle kehitykselle näyttää olevan norjalainen joukkomurhaaja <strong>Anders Behring Breivik</strong>, jota palvotaan messiaanisesti&nbsp;<strong>Jussi Halla-ahon</strong> blogin laukaiseella Hommaforumilla.&quot;</ul><p align="justify">Tai:</p><ul align="justify">&quot;Perussuomalaisten tunkkainen junttifasismi on tiiviissä kytköksissä äärioikeistolaisen Suomen Sisu -järjestön kanssa. Tämä on pientä askelta suurempi harppaus kohti polttouunien lämmittelyä, eugeniikkaa ja juutalaisvainoja.&quot;</ul><p align="justify">Tai:</p><ul align="justify">&quot;Perussuomalaisten hartaasti ja koko organisaationsa voimin siunaama poliittinen väkivalta tuotti heidän toiminnallisen käsikassaransa, Suomen Vastarintaliikkeen, myötävaikutuksellisella avustuksella kuolonuhrin Helsingissä. Tälle MV-lehteä profeetallisena tietokirjallisuutena pitävälle roskajoukolle edes ihmishenki ei ole pyhä.&quot;</ul><p align="justify">Voi veljet, tulipa uhriuduttua!</p><p align="justify">Hysteria on tullut tänne jäädäkseen.</p><p align="justify">Kiitokset inspiraatiosta R. H. ja J. E.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Vaatinee kaiketi jollain tapaa masokistista luonnetta viettää huomattavasti enemmän aikaa blogeissa, joissa julistetaan suunnilleen taukoamatta (pl. asianosaisten blogistien yöunet) inhoa, halveksuntaa ja vastustusta minulle tärkeitä arvoja kohtaan kuin niissä, joissa arvojani puolustetaan.

Lisäksi olen edelleenkin sitä mieltä, että keskuudessamme viettää aikaansa huomattavan paljon hysteerikoita, joiden henkistä hyvinvointia ei varsinaisesti kohenna harhaisten kytkösten etsintä ennen kaikkea sellaisilta tahoilta, joilta niitä ei ole löydettävissä. Mutta kuviteltavissa.

Luulisin näin ollen olevani melko hyvin perillä siitä, millaisella sapluunalla laaditut kirjoitukset sulattavat esim. rasmuslaisten sydämet huolimatta siitä, että joidenkin varsin tunnettujen kirjoittajien hengentuotokset ovat äärimmäisen lievästi ilmaistuna geneerisiä toisiinsa nähden.

Bingo sangen vanhana sekä tunnettuna onnenpelinä on tavoittelemassani kontekstissa kuvaava siksi, ettei siinäkään – niin kuin ei hysteerikoiden paatoksessakaan – ole lopputuloksen kannalta mitään järjestelmällisyyttä, logiikkaa tai syy-seuraussuhteita.

Lähdemateriaaliin perehdyttyäni päätin hieman helpottaa tehtävää, eli hysteerisen mielenilmaisun laadintaa, sijoittamalla muuttujia tiettyyn järjestykseen. Kupongin keskiössä on kaiken pahan alku ja juuri, jonka epäilemättä tunnistaa, vaikkei haluaisikaan. Keskiöstä voi edetä vaaka- tai pystysuuntaan, taikka vinottain kutakin ylä- ja alakulmaa kohden sinertäviä ruutuja pitkin.

Valkoisissa ruuduissa on satunnaisia täytekäsitteitä, joita sopii heitellä sekaan tuomaan lisämaustetta.

Lopputulokset voivat olla muutamaa etenemistapaa mukaillen esimerkiksi seuraavankaltaisia:

  "Perussuomalaisten keskusjohtoisesta puoluetoimistosta käsin masinoidaan putinistista (missä lie onkaan koko toiminnan tosiasiallinen rahoituslähde) vihapropagandaa, joka toteutuu äärimmäisen ihmisvastaisena käytännön politiikkana."

Tai:

  "Vuoden 2011 jytkyn jälkimainingeissa hillitön vihapuhe maassamme ryöpsähti käsiin tuhoisin seurauksin, kun Jyväskylässä syyllistyttiin äärioikeistoa käsittelevän kirjan julkistamistilaisuudessa häpeilemättömään väkivallantekoon."

Tai:

  "Perussuomalaisten tunkkainen nationalismi nostaa jatkuvasti päätään 1930-lukulaisen menneisyyden syvästä kaivosta voimaansa ammentaen. Tämä yhtäläisen ihmisarvon kiistävä kehityssuunta on poikinut hallituspuoluetasolta siunauksensa saavia ääriliikkeitä, kuten Suomen lippua häpäisevät 612-kynttiläkulkueet ja Facebookissa operoivat rasistiset ryhmät."

Tai:

  "Perussuomalaiset turvautuvat ensisijaisesti populistiseen retoriikkaan, jolla pyritään jatkuvasti ylläpitämään muukalaisvihamielistä ja -vastaista ilmapiiriä. Keskeisimpänä esikuvana tälle kehitykselle näyttää olevan norjalainen joukkomurhaaja Anders Behring Breivik, jota palvotaan messiaanisesti Jussi Halla-ahon blogin laukaiseella Hommaforumilla."

Tai:

  "Perussuomalaisten tunkkainen junttifasismi on tiiviissä kytköksissä äärioikeistolaisen Suomen Sisu -järjestön kanssa. Tämä on pientä askelta suurempi harppaus kohti polttouunien lämmittelyä, eugeniikkaa ja juutalaisvainoja."

Tai:

  "Perussuomalaisten hartaasti ja koko organisaationsa voimin siunaama poliittinen väkivalta tuotti heidän toiminnallisen käsikassaransa, Suomen Vastarintaliikkeen, myötävaikutuksellisella avustuksella kuolonuhrin Helsingissä. Tälle MV-lehteä profeetallisena tietokirjallisuutena pitävälle roskajoukolle edes ihmishenki ei ole pyhä."

Voi veljet, tulipa uhriuduttua!

Hysteria on tullut tänne jäädäkseen.

Kiitokset inspiraatiosta R. H. ja J. E.

]]>
9 http://jannemuhonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224370-bingokuponki-hysteerikoille#comments Hysteria Natsivaino Pelko Uhriutuminen Vainoharhaisuus Thu, 13 Oct 2016 17:44:33 +0000 Janne J. M. Muhonen http://jannemuhonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224370-bingokuponki-hysteerikoille
Yle Uutiset ja pelottelu, nyt nuoret vanhemmat http://hilkkalaronia.puheenvuoro.uusisuomi.fi/223821-hallitus-ja-thl-onnistunheet-nuoret-pelkaa <p><strong>Yle Uutiset on päivän toistanheet, kuinka nuoret vanhemmat pelkää, työttömyyttä ja jos mitä terveysasiaa.</strong></p><p><strong>On ikävä seurata ja kattoa ja kuunnella, kuinka ihan asiasta tehen kansalaisia pelotelhaan - elämällä, elämisestä, normaalista elähmään kuuluvista asioista tehhään ongelmia. Ja kaikki pelkää joskus.&nbsp;</strong></p><p><strong>Tosiasia lienee, että suomalaiset voi paremminko koskhaan ja ylleensä issoin osa ellää ihan hyvän elämän. On jo elähneet vuosikymmeniä hyvin ja kuohleet sievästi pois.</strong></p><p><strong>Ylen pelottelut ja yksittäisten ihmisten haastattelut on ala-arvosta suomalaisten mielen saastuttamista aamusta ilthaan.</strong></p><p><strong>Mukavaa iltaa ja sitte aamua kans, kaikesta huolimatta! t. hilkkapien</strong></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Yle Uutiset on päivän toistanheet, kuinka nuoret vanhemmat pelkää, työttömyyttä ja jos mitä terveysasiaa.

On ikävä seurata ja kattoa ja kuunnella, kuinka ihan asiasta tehen kansalaisia pelotelhaan - elämällä, elämisestä, normaalista elähmään kuuluvista asioista tehhään ongelmia. Ja kaikki pelkää joskus. 

Tosiasia lienee, että suomalaiset voi paremminko koskhaan ja ylleensä issoin osa ellää ihan hyvän elämän. On jo elähneet vuosikymmeniä hyvin ja kuohleet sievästi pois.

Ylen pelottelut ja yksittäisten ihmisten haastattelut on ala-arvosta suomalaisten mielen saastuttamista aamusta ilthaan.

Mukavaa iltaa ja sitte aamua kans, kaikesta huolimatta! t. hilkkapien

]]>
8 http://hilkkalaronia.puheenvuoro.uusisuomi.fi/223821-hallitus-ja-thl-onnistunheet-nuoret-pelkaa#comments Pelko Pelottelun kulttuuri THL Yle Uutiset Mon, 03 Oct 2016 14:57:45 +0000 Hilkka Laronia http://hilkkalaronia.puheenvuoro.uusisuomi.fi/223821-hallitus-ja-thl-onnistunheet-nuoret-pelkaa