Ollaan fiksummin

Kaikki blogit puheenaiheesta Lapsen oikeuksien päivä

Lapsen oikeuksien tärkein tavoite ei aina toteudu Suomessa

Tänään on lapsen oikeuksien päivä. Lapsen oikeuksien päivää vietetään YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen vuosipäivänä (20.11.)

Yli miljoonalta suomalaiselta puuttuu äänioikeus

Suomessa asuu noin 1,1 miljoonaa äänetöntä ihmistä. Heillä ei ole valtiollisia oikeuksia, kuten äänioikeutta. Se on lähes 20 % koko väestöstä.

Millaisia aikuisia, sellaisia lapsia

Koen olevani, tai ainakin pyrin olemaan lasten oikeuksien puolustaja ja usein myös yritän kirjoittaa aikuisille lapsen äänenä. Tänään kaikki haluavat olla lasten ääninä. Yhden päivän aikana kirjoitetut korulauseet ja asiaa juhlistavat päivitykset eivät kuitenkaan valitettavasti muuta juuri mitään. Lapset tarvitsevat pitkäjänteistä työtä etujensa puolustamiseen. Jokaisen päivä tulisi olla lapselle hyvä. Lapsen ja nuoren elämän on oltava sopivasti haastava ja turvallinen. Lapsella on vaikka mitä oikeuksia, joille me päivittäin viittaamme kintaalla sekä Suomessa, että globaalilla tasolla.

Sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta lapsen oikeuksien päivänä

Torstaina 30.5.2013 Lansi Uusimaan mielipideosastossa oli seuraava kirjoitukseni:

Lapsille oma juhlapäivä

Lohjalainen 8 vuotias Nikolai Martiskainen vaati äitienpäivän tienoilla Helsingin Sanomien mielipidepalstalla "Lapsille omaa juhlapäivää”. Perusteluna Martiskainen kirjoittaa: ”Suomessa on äitienpäivä ja isänpäivä, mutta ei lastenpäivää. Eli aikuisilla on yksi juhlapäivä enemmän kuin lapsilla.

Liputuspäivä lapsille?

Tämän viikon perjantaina liehuvat jälleen liput Suomessa lasten kunniaksi. Kalentereissamme on vuodesta 2002 ollut 20.11. merkintä ”Lapsen oikeuksien päivä”. Päivämäärä viittaa vuoteen 1959, jolloin YK:ssa hyväksyttiin ensimmäinen lapsen oikeuksien julistus. Samalla päivämäärällä YK:n yleiskokous hyväksyi vuonna 1989 vielä täydellisemmän lapsen oikeuksien julistuksen. Päivä merkittiin aikanaan suomalaiseen kalenteriin, kun sekä Mannerheimin Lastensuojeluliitto että Suomen Unicef-yhdistys olivat ajaneet asiaa 1980- ja 1990-luvuilla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä