Ollaan fiksummin

Työttömien Suomi ei kestä uutta kriisiä

Julkaistu STTK:n pamfletissa Matalapalkkatyö

Suomi on lähtenyt nousuun, ja hyvä niin. Se tapahtui kuitenkin liian aikaisin, jos ajattelemme, että asiat olisivat nyt kunnossa. Suomi on ollut taantumassa viimeiset kahdeksan vuotta, vaikka samaan aikaan talous on kasvanut maailmalla. On vain ajan kysymys, koska seuraava globaali talouskriisi saa alkunsa.

Maat ja taloudet ovat nykyään niin tiukassa keskinäisriippuvuudessa, että Suomella ei ole mitään keinoa välttyä seuraavalta kriisiltä. Erona edelliseen talouskriisiin on se, että tällä kertaa puskurimme on syöty. Jos työmarkkinamme ovat yhä korjaamatta, seuraava kriisi iskee paljon edellistä rajummin. Tuolloin täälläkin saatetaan nähdä yli 20 prosentin työttömyysaste. Viimeisen kahden hallituksen päätökset ovat hienosäätöä verrattuna ratkaisuihin, joita Suomessa joudutaan siinä vaiheessa tekemään.

Katse kannustimiin

Matalapalkkatyötä vastustetaan, koska kuka nyt haluaisi ihmisille maksettavan huonoa palkkaa. Mutta kun mietitään sen todellista vaihtoehtoa, työttömyyttä, on matalapalkkatyö huomattavasti parempi vaihtoehto. 

Työsuhteen on oltava kannattava sekä työnantajalle että työntekijälle. Vaikka työnantajilta toivottaisiin kuinka paljon hyvää tahtoa tahansa, palkansaajalle ei markkinataloudessa voi maksaa enempää kuin mikä on hänen työnsä tuottavuus. Liian korkeita palkkoja maksavat yritykset eivät pärjää kilpailussa. Niissä työt loppuvat lyhyeen.

Myös palkansaajilla on kannustimet. Työtä ei kannata ottaa vastaan, jos se ei tuo lisäarvoa elämään. Siksi kannustimiin on pakko kiinnittää huomiota – erityisesti kun vapaa-ajan arvostus jatkuvasti kasvaa ja tarjolla on yhä monipuolisempaa viihdettä lähes ilmaiseksi. Elintason on noustava, jotta töihin meno kannattaa.

Työnantajia ei voi pakottaa maksamaan korkeampia palkkoja, sillä se johtaisi vain kasvavaan työttömyyteen. Vastaavasti työttömien kannustimia ottaa työtä vastaan ei voi loputtomiin kasvattaa heikentämällä sosiaaliturvaa, sillä monet elävät jo nyt kohtuuttomassa köyhyydessä. 

Edellä mainittu ongelma korostuu mitä matalamman tuottavuuden työstä on kyse. 

Mikä ratkaisuksi?

Matalapalkkaisen työn veroista ja työnantajamaksuista tulee päästä eroon. Kaikki työllistymistä haittaavat kiilat tulee yksinkertaisesti hävittää. On paljon fiksumpaa verottaa vähemmän sitä, mitä haluamme enemmän (työtä) ja verottaa enemmän sitä, mitä haluamme vähemmän (haitat, kulutus).

Uusia työsuhteita olisi tarvittaessa voitava solmia nykyistä matalammilla palkoilla, mutta tämä on kompensoitava palkansaajille palkan lisäksi maksettavilla tulonsiirroilla. Yrityksille maksettava palkkatuki tulisi ohjata suoraan tuettaville työnhakijoille, sillä se lisäisi heidän autonomiaansa huomattavasti.

Lisäksi työllistämisen riskejä on pienennettävä. Mitä pienempi riski uuden työntekijän palkkaamiseen liittyy, sitä enemmän ja paremmalla palkalla yritykset voivat työllistää. Tämä korostuu niiden kohdalla, joilla ei ole riittävää koulutusta tai jotka ovat olleet pitkään työttöminä.

Ongelma liittyy esimerkiksi irtisanomissuojaan. Irtisanomissuojan tarkoitus on turvata palkansaajien asemaa, mutta nykyisellä työttömyysasteella se pikemminkin pitää ihmisiä työttömyydessä, kun yritykset eivät uskalla palkata. Ylläpitämällä vahvaa irtisanomissuojaa heikennämme juuri niiden asemaa, jotka ovat yhteiskunnassamme ahtaimmalla. 

Olemassa olevien työpaikkojen suojelemisen sijaan resurssit tulisikin käyttää siihen, että uusia työpaikkoja syntyy mahdollisimman paljon tilalle.

Työmarkkinajärjestöjen kannettava yhteiskunnallinen vastuunsa

Työ ei Suomesta tekemällä lopu. Kysymys kuuluu, onko meillä työpaikkoja. Jos työtä riittää, mutta työpaikkoja ei, on vika järjestelmässä.

Korkea työttömyysasteemme kertoo, että nykyinen järjestelmä ei toimi. Työttömyys on korkeinta matalasti koulutettujen joukossa. Heillekin on turvattava ihmisen perusoikeus olla hyödyksi itselleen ja muille. Kaikille ihmisille kuuluu oikeus tehdä töitä. 

Nykyjärjestelmä pakottaa ihmiset näköalattomuuteen. Työttömyys kasvattaa eriarvoisuutta ja perusteltua katkeruutta, joka muuttuu helposti krooniseksi ja ylisukupolviseksi. Tämä on vaarallista inhimillisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti ja lopulta myös poliittisesti. Vakava huoleni liittyy seuraavaan talouskriisiin, joka alkaa vääjäämättä jossain vaiheessa. Se tulee iskemään kaikista koviten niihin, joilla on jo ennestään vähiten.

Työmarkkinaosapuolet ovat halunneet rakentaa työmarkkinoiden pelisäännöt itse, ja poliitikkojen puuttumista työmarkkinoihin on pidetty kohtuuttomana. Koska työmarkkinaosapuolet ovat halunneet vallan itselleen, on niiden kannettava vastuu myös niiden osalta, jotka eivät ole jäseniä tai mukana työelämässä.

Matalapalkkatyön edellytysten parantaminen on tärkeämpi kysymys kuin mitä julkinen keskustelu aiheesta antaa ymmärtää. Uudistuksilla on tavaton kiire, sillä muuten seuraava talouskriisi horjuttaa hyvinvointivaltiotamme vielä edellistä rajummin. Silloin myös demokratia saattaa olla uhattuna.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Eikä pelkästään matalapalkkatyön. Myös asiantuntijoita palkataan esimerkiksi alkuvaiheen startupeihin työehtosopimuksia heikommin ehdoin ja laeistakaan välittämättä. Heikot ehdot kompensoidaan sitten merkittävillä upsideillä jos firma menestyy. Tälläiset järjestelyt ovat usein elinehto Suomessa, sillä alkuvaiheen riskirahaa on tarjolla niukasti ja työllistäminen on kallista.

Vapaampaa sopimista tarvitaan ilman muuta. Se mihin liitot voisivat keskittyä on tuottamaan tietoa jäsenilleen jotta nämä osaisivat hinnoitella oman työnsä paremmin. Kaikkein tärkeintä olisi jäsenten osaamisen kehittäminen ja sitä kautta tuottavuuden parantaminen. Tuottavuudella on tervein yhteys ansioihin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mielestäni työllä pitää elää, saada vuokrat ja sähkölaskut maksettua sekä särvintä leivän päälle.

Ihmettelen näitä ulostuloja kyllä. Mikä mielestäsi olisi kohtuullinen palkka esim raskaasta raksatyöstä?

Pekka Pylkkönen

Raksaduunit ovat pääosin ammattitöitä ja niistä saa suhteellisen hyvän korvauksen myös maissa joissa palkkoja ei juuri säännellä.

Matalan tuottavuuden työt keskittyvät lähinnä palvelualoille. Vartijat, siivoojat, taksikuskit jne yms. Tehtävät joiden määrä joustaa vahvasti hintojen mukana. Millä hinnalla sinä tai joku muu olisi valmis lisäämään siivouspalvelujen käyttöä? Siivoojan kustannus on kilpaillussa Helsingissä hyvin lähellä sitä siivoojan palkkaa plus sivukulut.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miksi työpaikkoja ei löydy palkallisiin töihin?
Ilmaistöissä on nyt n.yli 300 000 .Työttömiä,työharjoittelussa olevia opiskelijoita
Työtön siksi että saa tukensa.Opiskelija siksi kun pakollinen harjoittelu kuuluu opintoihin.

TALOUSKASVU
Suomen talouskasvu vihdoin kunnon vauhdissa !
13.12.2017
TE

Ei mitään perusteluja enää palkkojen alentamiseen.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Jos suomi on lähtenyt nousuun,niin miksi sitten uutta velkaa otetaan miljardikaupalla/vuosi !?
-kun seuraava lama tulee,niin ei tosiaan naurata,sitten vasta velkaa otetaankin,,veikkaan että 2025 mennessä sitä on n.800 miljardia !

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Yritystuet pois. Maataloustuet pois.Markkinataloudessa yritysten on pärjättävä omilla tuotoilla.
Tää meno alkaa muistuttaa Neuvostoliiton aikoja. Valtio maksaa palkat ja tarjoaa työntekijöille Limpun kainaloon Hurstin leipäjonosta.
Tukea maksetaan yrityksille ja järjestöille kun ottaa ilmaistyötä tekevän töihin. Ilmaistyöstä palkka sosiaaliturvasta.

Nämä kaikki on perusteltu meidän "työllisyden" ja investointien takia:
1) Varallisuusveron poisto-05
2.) Osittainen perintöveronpoisto-06
3) Kelamaksunpoisto-10
4) yhteisöveron alennus 2%-10
5) Yhteisövero 20%-12
6) Sosiaaliturvamaksut työnantajilta,palkansaajien maksettavaksi-15.

Yritystuet noussut 10 vuodessa 50%. Nyt 5 mrd/vuodessa.
HS/pääkirjoitus

Ei ihme että velkaa otetaan kattamaan verovajetta .Kun yli 600 000 työttömänkään palkoista ei tule veroja .Vaan menee veroja työttömyydenhoitoon.

Tällähetkellä palkansaajia on n.2,1 milj. joiden veroilla on 3,3 milj.elätettävää. (lapset,opiskelijat,työttömät,vanhukset,sairaat,laitoksissa olevat yms)

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Miten mallisi vertautuu käytännössä negatiiviseen tuloveroon tai vaikkapa sen käytännön toteutuksiin, esim. USA:n Earned Income Tax Creditiin tai UK:n Working Tax Creditiin?

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Ylläpitämällä vahvaa irtisanomissuojaa heikennämme juuri niiden asemaa, jotka ovat yhteiskunnassamme ahtaimmalla."

Tämä myös suojaa työnantajan mielivallalta ja mahdolliselta tavalta kiristää työntekijää uhkailemalla työpaikan menetyksellä jos ei esim. tee viikonloppuja vaikka ilmaiseksi. Mitä itse tykkäisit jos kansalaiset voisvatkin hetken mielijohteesta äänestää eduskunnan uusiksi ilman mitään perusteluja?

"kun yritykset eivät uskalla palkata"

Eiköhän tämä johdu epävakaasta taloudesta enimmäkseen, joka on saatu aikaiseksi purkamalla liikaa sääntelyä.

"Työttömien Suomi ei kestä uutta kriisiä"

Jep, miettikäähän siis muutaman kerran kun puratte sääntelyä, luotteko pohjan seuraavalle kuplalle? Ei tavalliset talliaiset näitä kuplia luo, vaan poliitikot ja ahneet rikkaat joille ei mikään riitä.

Vihreilläkin näyttää ajattelutapa olla isosti oikealla, sillähän sitä isoon rahaan pääsee kiinni.

Pekka Pylkkönen

Pitäisi vissiin myös säätää laki että työpaikasta ei voi irtisanoutua. Pitää suojata kaikkia muiden mielivallalta.

Tavan kansan kulutusjuhlat ne kuplat ja kriisit saavat aikaan, joskin syy lienee niissä pankkiireissa joiden piti toimia talouden portsareina ja huolehtia että luototus on vakaalla pohjalla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kulutusjuhlat:
Leikataan sosiaaliturvaa ja nostetaan veroluonteisia maksuja.
Nostetaan terv.palv.maksuja 27%.Poistetaan lääkkeistä Kela vähennyksiä.
(Nyt n.400 000 on ulosotossa terveyspalvelumaksuista ,sairaala,hammaslääkäri ym.)
Pakko ottaa pika-vippejä .
Ketkä hötyy? Perintätoimistot ja pika-vippiyhtiöt .Ja ketkähän ne omistaa?
Korotkin kun kummallakin on ihan "mukavat" sen köyhän maksaa jolla rahat ei riitä edes terveydenhoitoonsa .

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Meneekö nyt hieman puurot ja vellit sekaisin Pylkkönen? Monellako duunarilla on oikeus irtisanoa samassa yrityksessä työssä oleva henkilö? Et tainnut oikein tajuta kommenttiani.

Nykyinen irtisanomissuoja suojaa ainoastaan muilta kuin työhön liittyviltä syiltä, joten tuon heikentäminen tarkottaisi että ihmisiä aletaan irtisanomaan suoraan koska pomo ei tykkää naamasta, mielipiteistä tai vaikka seksuaalisesta suuntautumisesta, tätäkö oikeasti ihmiset haluavat?

Jenkeissä pitää olla vahva syy irtisanomiseen vaikka pääset irti henkilöstä parissa viikossa, joissakin osavaltioissa välittömästi, koska siellä yritys joutuu oikeuden syyniin salaman nopeasti ja maksamaan miljoonien korvauksia irtisanotulle jos ei pysty lain mukaista työhön liittyvää syytä todistamaan.

Joten Vartian ehdotus näyttää siltä että Suomeen jenkkisysteemi työsuhteissa ilman tuota yrittäjiä pelottavaa oikeusjärjestelmää jossa yritys voi mennä konkurssiin jos menee mielivallan vuoksi irtisanomaan työntekijän.

Ihmettelen edelleen kun laillisia palkkausmekanismeja on vaikka miten monta, nollatunti, vuokra, määräaikainen ja vakituinen, silti yrittäjät on jostain syystä peloissaan palkkaamisen vuoksi. Onko enneminkin kyse ettei yrittäjät osaa laskea työvoima tarvettaan viikkoa pidemmälle? Pitäisikö järjestää koulutuksia kenties? Miten irtisanomisuojan heikennys parantaa tätä?

Jenkeissä esim. asuntolainakupla pääsi muodostumaan koska pankit pääsivät sääntelyn helpotuksen vuoksi luomaan kasinon pankkijärjestelmän sisään jossa voit lyödä vetoa lainoista ja jopa vakuuttaa tuon vedon.
Sitten vain myymään edullisia lainoja matalatuloisille kertomatta mistä oikein on kyse.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomen Marcon mielipiteiltään - paitsi jätti mainitsematta suurimman epäkohdan - julkisen sektorin suuruuden talouden pohja-ankkurina jäykkien työmarkkinoden ohessa !

Populistiko ?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuinka "suuri" se julkinenpuoli nyt on ? Kun tuhansia on sanottu irti -07 lähtien.Tuhansia siirtynyt yksityistämisen myötä yksityisten leipiin.

Kelan,MAVIN,Maahanmuuttovir. tuki ja lupa asioiden käsittelyt ruuhkautunut .
Terv. neuvontapuheluihin on ruuhkat.Poliiseja liian vähän.
Ne julkisenpuolen palvelut ei toimi ilman henkilökuntaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Miten ihmeessä sitten julkkarin kokonaispalkkakustannukset ovat nousseet n. 30 % v. 2007 jälkeen, joka sattuu olemaan suurin harppaus koko EU:n alueella verraten muihin jäsenmaihin ? Itse asiassa Suomen julkisen sektorin kokonaispalkkamenot ovat kasvaneet n. kaksi kertaa enemmän, kuin muissa EU-maissa keskimäärin ! Omitusta asiassa on se, ettei laman takia moiselle ollut maksjaa, joten homma hoidettiin velalla ja veronkorotuksin. Samalla osa julkista sektoria on liikelaitoistettu ns. yksityiselle puolen, joten totuus on vielä tätäkin raadollisempi.

On siinä sitten irtisanottu ihan urakalla.

Joka kolmas palkkaeuro maksetaan Suomessa julkisella sektorilla ja se on paljon se.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

On meinaan eroja irtisanottujen eduissa:

A)-Palkansaaja saa työttömyyskorvausta n.500e Työtä vastaa,
B)-Kansanedustaja saa 2 500e-6 000e jopa-40 asti.
http://www.iltalehti.fi/talous/201712142200603779_...

Käyttäjän MonicaAlmenoksa kuva
Monica Almenoksa

Työpaikkoja Suomessa riittää. Päivittäin tässä maassa menee töihin 200 000 ihmistä, joille ei makseta palkkaa työstään. Keitä he ovat? Työharjoittelijoita, työkokeiluun pakotettuja, kuntouttavaan työtoimintaan huijattuja.
Esim. Orjafirmat-Facebook-yhteisö tuo jatkuvasti julki uusia tapauksia, joissa kuntien ja yritysten palvelukseen haetaan täysin ammatillisesti päteviä henkilöitä hoitamaan vastuullisia tehtäviä. Nimikkeenä on kuitenkin työkokeilu, työharjoittelu tai muu höpönpöpötermi. Toisin sanoen tee vaativaa työtä, palkkaa ei makseta.
Jos kunnilta ja yrityksiltä poistetaan mahdollisuus hyväksikäyttää ihmisiä tällä tavalla, niin jossain kohtaa niillä on edessä pakko palkata työntekijöitä hoitamaan työt jotka orjat ovat hoitaneet aiemmin.

Älä siis sössötä, että matalapalkkatyöllä olisi mitään tekemistä ihmisistä huolehtimisen tai muun ylevän kanssa tai että se olisi tässä maan tilanteessa hyvä ratkaisu. Sen ainoa tarkoitus on repiä ihmisten selkänahasta entistä enemmän voittoa jo valmiiksi rikkaitten yritysten ja ihmisten taskuihin.

Käyttäjän Ari-PekkaLeppnen kuva
Ari-Pekka Leppänen

Näinhän se tällä hetkellä menee. Konkreettinen esimerkki on Lapin matkailun työvoimapula mistä lehdissä on ollut juttuja viime viikkoina enemmänkin. Kiinnostaisi kuulla blogistin mielipide miten hän asian ratkaisisi, siis miten työttömän kannattaa lähteä pohjoiseen työkeikalle muutamaksi kuukaudeksi niin, että työntekijän elämänlaatu nousisi ts. käteen jää muutakin kuin rakkoja. Keikan aikana maksettavana kuitenkin on monella kaksi asuntoa/majapaikkaa. On ehdotettu ns. syrjäseutuvähennystä mutta sitä on kritisoitu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset