Ollaan fiksummin

Apteekit osaksi terveydenhuollon kilpailua

Julkaistu Kauppalehden mielipidesivuilla 4.10.2016

 

Kilpailu on kuluttajan etu, sillä se pakottaa toimijat jatkuvasti parantamaan palveluaan ja pitämään hinnat kurissa. Kilpailua pyritäänkin edistämään kaikilla aloilla, viimeksi liikennekaaren myötä taksialalla.

Suomessa on jäljellä enää yksi toimiala, jossa viranomainen estää kilpailun: apteekit. Viranomainen päättää, kuinka monta apteekkia tarvitaan, missä apteekit sijaitsevat ja keitä apteekkarit ovat. Lisäksi yksikään apteekki ei saa myydä lääkkeitä muita halvemmalla. Tällainen järjestelmä ei voi olla tehokas.  

Meidän kuluttajien ja veronmaksajien vuoksi tähän on saatava muutos. Tarvitaan enää poliittinen päätös. 

Hallituspuolueissa nykyisen apteekkijärjestelmän puolustus on hämmentävän kovaa. Kilpailua ajetaan terveydenhuoltoon, mutta sitä ei haluta apteekkialalle. Sairaalan saa perustaa kuka tahansa pätevä henkilö, mutta apteekkia ei.

Annika Saarikon ja Hannakaisa Heikkisen mukaan "sellaista mikä ei ole rikki, ei tarvitse korjata". Tällä asenteella kaiken kehittämisen voisi jättää sikseen. Valtaosa asioista ei ole rikki, joten miksi miettiä, miten niistä saataisiin parempia.

Entinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä on sanonut, että pitää lappilaisena kansanedustajana äärimmäisen tärkeänä sitä, että apteekkeja on jatkossakin joka puolella Suomea. Kilpailun avaaminen ja tarjonnan lisääminen ei kuitenkaan vähennä tarjontaa. Jokainen Suomen apteekki on nykyisin kannattava. Ei ole mitään syytä olettaa, että kannattavaa liiketoimintaa lopetettaisiin, vaikka muualla saisi avata uusia toimipisteitä.

Kokoomuksen Sari Sarkomaan mukaan apteekkien hintakilpailu tarkoittaisi, että sairaat laitettaisiin juoksemaan lääkealennusten perässä. Onko Sarkomaan mielestä oikeudenmukaisempaa kieltää sairailta edullisempien lääkkeiden ostaminen? Tulisiko meidän kieltää ruokakauppojen alennustuotteet, sillä käyvät sairaat niissäkin?

Haastaisin myös nykyisen sisäministerin, aiemmin apteekkikysymyksestä vastuussa olleen Paula Risikon näkemyksen. Risikon mukaan on tärkeä muistaa, "ettei lääkkeiden myynti ole samaa kuin makkaran myynti." Se on totta. Sitä ei ole myöskään lääkeyhtiöiden tai sairaaloiden toiminta. Siitä huolimatta ne saavat kilpailla keskenään, kunhan ne täyttävät viranomaisten asettamat tiukat kriteerit.

Poliitikkojen olisi korkea aika antaa markkinatalouden toimia myös apteekkien kohdalla. Voimme luopua apteekkien määräsääntelystä ja saavuttaa säästöjä, samalla säilyttäen lääkkeiden saatavuuden ja lääketurvallisuuden tiukoilla säädöksillä. Hallituksen tulisikin hakea tavoittelemansa lääkesäästöt kilpailun kautta apteekkareilta lääkkeiden käyttäjien sijaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olet hyvällä asialla, kannatan. Tuo oli kuitenkin vähän yliöoptimistinen väite, että "Suomessa on jäljellä enää yksi toimiala, jossa viranomainen estää kilpailun: apteekit." Mihin unohtuivat henkilöjunaliikenne ja alkoholijuomien vähittäismyynti, ainakin näin suoralta kädeltä?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kilpailua ei myöskään ole mm. valtionosuusjärjestelmän sisälle päässeiden ja ulkopuolella olevien oppilaitosten kesken.

Kun on sisällä, voi tehdä huonoa jälkeä, tuhlata rahaa, taiteellinen taso voi romahtaa, hallinto voi olla luokatonta ja epäpätevää, henkilökuntaa ei jatkokouluteta ja ns. uudistukset ovat vain nimellisiä eivätkä johda laadukkaampaan ja tuloksellisempaan toimintaan jne.

Silti jatketaan avustusten lypsämistä, jopa avustuspetoksiin turvautumalla - toki jäämättä kiinni, koska selkeä valvontakaan ei pelaa. Myös aluepolitiikkaa väärinkäytetään tässä tarkoituksessa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Pidetään nyt ihmeessä nykyinen apteekkilaitos. Uudistetaan vähän, ja sekin menee ulkomaalaisten käsiin verotuloineneen.

Kuka, minkämaalainen, omistaa vanhan yksityisen Mehiläisemme, mitä se tuottaa Suomelle?

Risto Laine

Eräänä kauniina päivänä soittivat minulle sähköyhtiöstä ja tarjosivat edullista sähköä ja sain valita itse. Vaihtoehdot olivat ydinvoima, vesivoima ja tuulivoima.

Valitsin vesivoiman ja tein myyjälle lisäkysymyksen:

"Meidän taloyhtiöön tulee valtakunnan verkosta yksi piuha sähkö pääkeskukseen, josta se jaetaan eri asuntoihin. Seinä naapuri kehuskeli, että hänelle tulee ydinvoima sähköä, joten tuletteko vetämään minun kämppääni eri piuhan vesivoimalasta vai onko teillä jonkinlainen teknologia olemassa, millä erottelette nämä sähköt"

Tässä kohtaa myyjä sulki puhelimen ;D

Tarinan opetushan, arvaa mikä?.

Käyttäjän HaapakoskiPasi kuva
Haapakoski Pasi

On tämä surullinen ja sokea ajojahti, jonka lasku lankeaa meidän jokaisen veronmaksajan syliin. Vihreiden arvoihin ei kuulu kateus ja toivoisin todella puolueen puuttumista tähän vahingolliseen toimintaan. Apteekin toimialaa tulee kyllä kehittää vastaamaan muuttuneita tarpeita ja näihin toimenpiteisiin on jo ymmärtääkseni ryhdytty.
Soten ongelmiin on nyt panostettava, joka ei näytä valitettavasti etenevän.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Voittonsa maksimoimiseksi apteekkarikin pyrkii ostamaan halvalla ja myymään kalliilla. Maailmalla yleinen konsti on hankkia väärennettyjä lääkkeitä pilkkahinnalla ja myydä täydellä hinnalla. Se vaara on meilläkin.

Lähes 80 vuotta pärjäsin vähäisellä lääkkeiden kulutuksella. Mutta nyt tuli oikeita tauteja. Julkinen ja yksityinen terveydenhoito on jotenkin pahasti pielessä.

Mummot kertovat että jokaisella lääkärillä on osakkeita lääkeyhtiöissä. Siksi he suosivat oman firman lääkkeitä. Esim. verenpainelääkkeitä on paljon, jos vaihtaa lääkäriä, silloin vaihtuu myös lääke. Tähän ketjuun tulee apteekki. Apteekki voi suositella halvempaa lääkettä jos se kuuluu apteekin suosimiin, tai lääkärin määräämä lääke on loppunut. Täten lääkärin suosima lääkefirma jää nuolemaan näppejään.

Käsitykseni on, että yksityinen apteekkilaitos ja yksityinen terveydenhoito nostavat kokonaiskustannuksia. Yksityinen läkäri teettää kaikki tutkimukset mitä heidän firmassa on. Miten potilas pystyy arvioimaan tutkimuksen tai lääkkeen tarpeen?

Eräs lääkäreistäni oli erittäin ystävällinen, etten sanoisi rakastettava! Mutta dignoosi oli täysin väärä!

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

1970-luvun vasemmistolainen eduskunta sääti meille 1973 kansanterveyslain, joka lakkautti toimivan kunnanlääkärijärjestelmän (lue: ainakin yksi kokenut lääkäri kunnassa)

Tuolloin apteekkeja yritettiin kovasti myös sosialisoida (muttei tuolloinkaan - onneksi - "toimivaa korjattu").

Seuraus: Sote-soppa, josta Anterokaan ei ota selvää; toimiva apteekki, joka kelpaisi vientituotteeksi peruskoulun ohella.

Kun kukaan (kansanedustaja) ei ymmärrä, miten sote:n miljardit voisi saada toimivaksi kokonaisuudeksi, on houkuttelevaa yrittää repiä joitakin satoja miljoonia euroja täysin toimivasta apteekkilaitoksesta.

Ruotsin apteekkiuudistus lähti liikkeelle valtion omistamasta apteekkilaitoksesta. Suomessa - yksityisomisteisissa apteekeissa - samaan aikaan lääkkeiden hintoja laskettiin geneerisellä substituutiolla ja viitehintajärjestelmällä. Jokainen voi verrata, mitä lääkkeet maksavat nyt Suomessa, jossa lääkkeiden hintoja säädellään lääketaksalla - ja mitä USA:ssa - vapaan markkinatalouden kehdossa - jossa hintoja ei säädellä.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Antero Vartia kirjoittaa:

"Poliitikkojen olisi korkea aika antaa markkinatalouden toimia myös apteekkien kohdalla. Voimme luopua apteekkien määräsääntelystä ja saavuttaa säästöjä, samalla säilyttäen lääkkeiden saatavuuden ja lääketurvallisuuden tiukoilla säädöksillä. Hallituksen tulisikin hakea tavoittelemansa lääkesäästöt kilpailun kautta apteekkareilta lääkkeiden käyttäjien sijaan."

---

Olisi rehellistä sanoa, että määräsäätelystä luovuttaessa apteekkien liikevaihto keskimäärin laskee ja sitä kautta perittävä apteekkivero pienenee. - Kerro, Antero, jossakin näistä julkaisuistasi, mistä se 100-150 miljoonaa euroa tulee... - vai jäisikö tulematta?

Apteekkien määrää pitäisi lisätä maltillisesti - kun tuota säätelyä ei kukaan halua - eikä voi - täysin lopettaa lääkealalta, niin säädellään sitten optimaalisesti - oikeista paikoista - eikä ammuta omaan jalkaan...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset