Ollaan fiksummin

Vuodesta toiseen

Vuosi 2014 vaihtui vuodeksi 2015 kohdallani rauhallisesti ja ilman mainittavaa juhlintaa. Oikeastaan ilta oli niin tavanomainen, että minulla kesti hieman ennen kuin muistin missä sen vietin. Sen illan tapahtumat eivät ole juurikaan jääneet mieleen, mutta vuoden vaihtumiseen liittyneen ajatuksen muistan elävästi: aattoiltana tiesin, että vuodesta 2015 olisi tulossa jännittävä ja haastava. Alkamassa oli vuosi, johon liittyisi paljon työtä ja tapahtumia, onnistumisen ja epäonnistumisen mahdollisuuksia. Sekä mahdollisesti kokonaan uuden elämänvaiheen alku.

Edessä oli kaksi täysin toisistaan poikkeavaa projektia: eduskuntavaalit sekä rakennustyömaa Hernesaaren rannassa. Rakentamisesta tiesin kokemuksella, että se ei ole aina helppoa eikä varsinkaan iloista. Rakentamisen perusluonteeseen kuuluu, että siinä kuljetaan ongelmasta toiseen; yhden ongelman ratkaisu tuo useasti mukanaan kolme uutta ongelmaa. Vaalitkaan eivät saaneet hyppimään innosta. Itseään on tuotava esille huomattavasti useammin, kuin mitä omalle luonteelle sopii. Vaaleissa kun ei voi pärjätä, jos ihmiset eivät tiedä, että ehdokas on olemassa. Sekä rakennustyömaata että eduskuntavaaleja yhdisti se, että molemmat vaativat lähes kaiken annettavissa olevan huomion. Kun yleensä puhutaan matkanteon merkityksestä, minä lähdin näihin hankkeisiin niiden määränpään vuoksi. 

Vuosi on jälleen vaihtumassa tänään. Kun katson taaksepäin, en näe määränpäitä, vaan näen melkoisen matkan. Vuosi on ollut vaativampi ja monesti raskaampi, kuin mitä siltä matkan varrella useasti toivoin. Samalla kulunut vuosi on ollut ehdottomasti elämäni antoisin ja kasvattavin. Olen nähnyt ja kuullut paljon, oppinut sitäkin enemmän. Olen saanut tavata lukuisia ihmisiä, joista useimmilta olen saanut jotain arvokasta mukaan matkalle. Erityisen tärkeitä ovat olleet kaikki ne, jotka ovat uskoneet ja luottaneet minuun niin paljon, että ovat laittaneet oman aikansa ja osaamisensa likoon näiden tavoitteiden vuoksi. Tämä kaikki on kasvattanut minua ihmisenä enemmän kuin mikään sitten murrosiän.

Dialogi antaa ymmärrystä ja ymmärrys ratkaisuja

Yhteiskunta rakenteineen on yksi kiinnostavimmista asioista, mitä tiedän. Halusin mukaan politiikkaan, sillä se on yksi parhaista paikoista vaikuttaa siihen, millainen yhteiskuntamme on huomenna. Yhteiskunta on ihmisten luoma yhteisö. Siksi me voimme itse päättää, mitkä ovat sen säännöt ja rakenteet. Näistä asioista päätetään politiikassa, mutta keskustelu käydään aina ihmisten välillä. Siksi erityisesti yksi asia on hämmentänyt minua: poliitikot käyttävät yllättävän paljon aikaa politikointiin, jossa vastakkainasettelua rakennetaan keinotekoisesti. Tästä kaikesta kärsii eteenpäin vievä ja ratkaisuhakuinen dialogi. Dialogia on politiikassa paljon kaivattua vähemmän.

Kuluneet kahdeksan kuukautta politiikassa ovat saaneet minut täysin vakuuttuneeksi siitä, että maailma kaipaa hyvää, eteenpäin katsovaa ja rohkeaa politiikkaa enemmän kuin kertaakaan aiemmin elinaikanani. Samalla olen tullut yhä vakuuttuneemmaksi siitä, että politiikassa voi vaikuttaa. Olennaista on löytää oikeat keinot eli ratkaisut. Kuten rakennusprojekti Hernesaaressa, politiikan tekeminen ei ole aina kivaa eikä varsinkaan helppoa. Mutta uusia asioita saa aikaiseksi, kun niitä uskaltaa lähteä rakentamaan.

Kansanedustajana koen velvollisuudekseni omaksua uutta tietoa ja kehittää arvostelukykyäni. Minulle tärkein työkalu on ollut muiden ihmisten tapaaminen - erityisesti niiden, jotka eivät välttämättä ole kanssani samaa mieltä. Maailmankuva ei kehity eikä perspektiivi laajene, ellei uskalla haastaa omaa ajatteluaan ja kohdata tilanteita, jotka ovat ennalta jännittäviä. En halua kumartaa ketään, mutta ymmärtää kaikkia - myös niitä, joiden arvomaailma ja ratkaisut ovat minulle vieraita. Omia arvojaan ei tarvitse myydä, vaikka yrittää vilpittömästi ymmärtää vastapuolta. Siksi tapaamiset ihmisten kanssa tulevat täyttämään kalenterini myös ensi vuonna.

Vuoden 2016 määränpäät

Energiapolitiikka on jatkossakin tärkein yksittäinen asia, joka ihmiskunnan on korjattava. Sen osalta maailma nytkähti kuluneena vuonna isosti eteenpäin eikä vähiten Pariisin sopimuksen myötä. Keskustelu energiapolitiikasta luonnollisesti jatkuu. Ehkä osittain uutena teemana haluan tuoda esille asioita, jotka liittyvät yrittäjyyteen ja sen mahdollisuuksiin. Oikeilla, nykyisestä hyvin poikkeavilla yrittäjyyteen vaikuttavilla rakenteilla, voimme vapauttaa kokonaan uuden potentiaalin niin talouden kuin ihmisten hyvinvoinnin osalta. Lainsäädännön ensisijainen tehtävä ei ole kontrolloida vaan mahdollistaa. Yrittäjyyden kannalta nykyiset pelisäännöt toimivat tulevaisuuden maailmassa vielä huonommin kuin nykyisin ja siksi niitä on uudistettava. Yrittäjyyteen liittyviä asioita ymmärretään eduskunnassa huonommin kuin kuvittelin ja siksi aion keskittyä niihin tulevana vuonna aiempaa enemmän.

Yksittäisten lakien ja varsinkin budjettierien sijaan politiikan tulisi keskittyä laajempaan kokonaisuuteen, jonka tärkein kysymys on "mitä haluamme tulevaisuudeltamme?". Ihminen ei ajautunut kuuhun, vaan se pääsi sinne määrätietoisen työn tuloksena. Yhteiskunnan rakenteita tulisi rakentaa ja ihanteita tavoitella samalla määrätietoisuudella ja kunnianhimolla. Tähän ajatteluun yritän innostaa ihmisiä ympärilläni ja erityisesti muita kansanedustajia. Jos meillä olisi käsissämme karttaluonnos, johon olisi edes määränpää merkittynä, meillä on paljon paremmat edellytykset löytää perille.

Määränpään tietäminen on onnistumisen kannalta tärkeää. Onnistuminen on kuitenkin mahdotonta, jos ympärillä ei ole ihmisiä, joilta löytyy halua, uskallusta, ammattitaitoa ja erityisesti uskoa siihen, että määränpää on järkevä. Yksin ja omin avuin meistä ei onnistu kukaan. 

Haluan toivottaa kaikille hyvää ja parempaa uutta vuotta. Sitäkin enemmän haluan kiittää kaikkia, jotka teitte vuodesta 2015 elämäni kaikkien aikojen vuoden. Jatketaan tarinaa myös ensi vuonna.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Hyvää Uutta Vuotta 2016, Antero!

t. Ilkka

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset