Ollaan fiksummin

Aika kääriä hihat

Millainen on ilmastosopimus, joka tyydyttää sekä Yhdysvaltoja, Saudi-Arabiaa että Kiinaa? Pariisista eilen saatu tulos ylitti odotukset, mutta koska sopimukseen oli saatava kaikki maat mukaan, olivat odotukset alhaalla.

Päätökseen aiempaa tiukemmasta päästörajasta voi olla tyytyväinen. Maat sopivat, että lämpötilan nousu rajataan selvästi alle kahden asteen ja se pyritään pitämään 1,5 asteessa. Tämä antaa vahvan signaalin kaikille toimijoille siitä, että fossiilisten polttoaineiden aika on ohi.

Sopimus velvoittaa ensi kertaa aivan kaikkia maita vähentämään päästöjään. Kiina-kortti siis vanhentui viimeistään nyt. Hienoa on myös kehittyneiden maiden lupaus pitää ilmastorahoitus köyhille maille korkealla tasolla.

Sopimus ei ole kuitenkaan ilmastotieteen mukainen. Jalo lupaus rajoittaa lämpeneminen 1,5 asteeseen ei riitä, sillä nykyiset päästövähennystavoitteet johtavat jopa tuhoisaan kolmen asteen lämpenemiseen. Onnistuminen riippuu sopimukseen kirjatusta mekanismista tarkistaa tavoitteita viiden vuoden välein. Joka tapauksessa 1,5 astetta on lähinnä epätodennäköinen toive, sillä maapallo on lämmennyt jo yhden asteen.

Ilmastokokoukset eivät pysäytä ilmastonmuutosta. Vain ihmisten toiminta ja konkreettiset päätökset luopua fossiilisista polttoaineista voivat sen tehdä. Olen tyytyväinen, että Pariisista ei muodostunut jarrua, joka hidastaisi rohkeiden kansalaisten ja organisaatioiden toimintaa ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Pariisissa mieltään osoittavat tavalliset ihmiset uskalsivat sanoa sen, mikä sopimustekstistä jäi ulos: suurin osa fossiilisista polttoaineista on jätettävä maahan. Muutoksessa suurin osa ihmiskunnasta voittaa, mutta joidenkin on hävittävä. Pariisissa edistyttiin ja tunnelma oli huikesti positiivisempi kuin Kööpenhaminassa kuusi vuotta sitten.

Tänään voidaan kilistellä uudelle ilmastosopimukselle, huomenna on aika jatkaa töitä paremman maailman puolesta. On meidän poliitikkojen velvollisuus pitää huoli, että Pariisissa tehty päätös muuttuu todellisiksi ratkaisuiksi - ratkaisuiksi, joissa kaikesta fossiilisten polttamisesta tehdään täysin kannattamatonta ja tarpeetonta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ja paljonko tämä humppa tulee maksamaan Suomelle?
100 miljardia dollaria on luvattu "kaikkien maiden osalta" "kehitysmaille" joten mersu/bemari/muu autokauppa kiittää kun pomot saa taas ilmaista rahaa...

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Tuohon kysymykseen et saa vastausta ainakaan vihreiltä poliitikoilta, koska kysymys on heidän mielestään epärelevantti. Rahaahan tulee seinästä - kuten sähköäkin.

Mutta urakka on kyllä melkoinen, eikä se tule valmiiksi ihan heti.

http://ilmastorealismia.blogspot.fi/2015/12/energi...

Tapani Lahnakoski

Jäi kertomatta, mitä hiojen käärimisen jälkeen oikein meidän pitäisi tehdä täälä Suomessa ihan konkreettisesti, ja montako pikoastetta sillä on vaikutusta ilmakehämme keskilämpötilaan ja mihin suuntaan.

Viherhuuruisen Helsingin valtuuston päätös Hanasaaren lopettamisesta ei vaikuta muuta kuin veroäyrin nousun 2-3:lla sentillä.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

"
Viherhuuruisen Helsingin valtuuston päätös Hanasaaren lopettamisesta ei vaikuta muuta kuin veroäyrin nousun 2-3:lla sentillä."

Lisää se päästöjä vähän.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo
Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Tätä Kiina-korttiväitettä en ymmärrä, kun Kiinaa ei koske päästövähennysvaatimukset. Se saa kasvattaa päästöjään 2030 asti. Sittenhän ne laskevat jo business as usual -pohjalta, kun väestömäärä laskee ja talous dekarbonisoituu teknologisen lehityksen myötä.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Kun Helsingissä on lumi vähissä niin kummasti mediassa nousee esille ilmastonmuutos..

Mikä on Vihreiden muisti?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Näinpä, nyt on suomessa yhtä huono lumitilanne kuin 1930-luvulla syntyneiden lapsuudessa ja nuoruudessa, mikäli on uskominen Yleä.

Jorma Lehmonen

Kuulehan sie Antero kun sinä tunnut tietävän niin paljon tuosta hiilijalanjäljestä niin mistähän niitä sais ostaa ja löytysköhän tuota vielä kokoa 43 ?

Käyttäjän BBKorhonen kuva
Benny Korhonen

Pienessä Suomessa kyynisten skeptikoiden ja pessimistien ääntä riittää, mutta onneksi maailma menee eteenpäin. Pariisin sopimuksessa on vielä aukkoja, mutta se on valtava askel kohti ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen pysäyttämistä.

Viimeinkin maailman maat saivat sovittua yhteisesti, että nyt tehdään asialle jotain. Tämä on iso askel sekä ilmastonmuutoksen pysäyttämisen suuntaan että rohkaiseva merkki siitä miten ihmiset pystyvät sopimaan vaikeistakin päätöksistä yhdessä ja tekemään kompromisseja!

P.S Näille ilmastotieteen kieltäjille joita jostain puskista vielä pomppii blogspot.com-lähteidensä kanssa sanon seuraavaa: Siinä vaiheessa, kun Ilmatieteenlaitos tai muut uskottavat tutkimusinstituutit vetävät samat johtopäätökset ilmastoon liittyvästä datasta kuin skeptikot, lupaan harkita mielipiteitäni uudelleen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ilmastotieteen laitoksen mukaan merkittävin kasvihunekaasu on vesihöry ja ilmaston lämpiäminen tuottaa lisää vesihöyryä. Vesijöyry tunnetaan myös ilmankosteutena joka tiivistyy ilmakehässä pilviksi ja lankeaa lopulta sateena alas. Lisäksi huomasin yhden uutisen missä iloittiin siitä kuinka lisääntyneet sateet ovat alkaneet jälleen täyttää liki kuivunutta Tsad järveä Nigeriassa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ei ihmisen toimet pysäytä ilmastonmuutosta vaikka kivikaudelle palattaisiin, maa rullaisi yhä muutoksessa jota se on tehnyt siitä asti kun sillä 7n ollut ilmasto, pelkästään viimeisten neljäntuhannen vuoden aikana on ollut kaksi nykyistä lämpimämpää jaksoa ja kaksi nykyistä kylmempää jaksoa. Viimeisin kylmempi jakso eli niin kutsuttu pienijääkausi päättyi vasta 1860-luvulla ja ilmasto on lämminnyt siitä asti taas lämpimälle jaksolle. Ihmettelen toki paljon sitä että korjatuissa ei ole enään aiempia lämpö ja kylmäjaksoja vaan 1840-lukua oleva ilmasto on stabiili ja että ilmastoasiantuntijat kiistävät pienenjääkauden koska sitä ei näy tietokoneen tekemissä mallinnuksissa. Ilmastoanmuutoksen voisi pysäyrttää jä jopa kääntää vaikka takaisin jääkaudelle jos niin halutaan keinotekoisesti puuttumalla ilmastoon käyttäen apunan teknologiaa ja takaisinkytkentää.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tutustu primäärilähteeseen, eli ilmastotieteeseen, älä vain siitä tehtyihin vääristelyihin, eli ilmastonmuutoksen olemassaoloa kieltävien tahojen "tulkintoihin". Huomannet, että eräät olettamuksesi ilmastoteorioista osoittautuvat olevan vailla pohjaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

En kiistä ilmastonmuutosta vaan ihmisen toiminta osuu yhteen luonnollisen lämpiämisen kanssa eikä ihmustä tule syyttää kaikesta lämpeämisestä. Parempi nyt on kuitenkin kuin vuosina 1695–1697 ja 1886-1888 jolloin Suomeessa kuotiin nälkään sekä tauteihin ankrien ja pitkien talvien takia.

Jussi Väinönheimo

Joo, nämä vihreät ympäristö elitistit saavat taas uuuden syyn nostaa kotimaisen energian hintaa...koko Pariisin sopimus kosmetiikkaa, tulivuorista purkautuu KOKO ajan enemmän CO2 ja typpiyhdisteitä kuin koko maailman teollisuudesta, siihen sitten päälle joku isompi purkaus Islannissa tai Pinatubolla, niin johan on naama noessa. Koskahan se Olkiluoto 3 alkaisi toimimaan...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tällä pallukalla on yli 50 kaupunkia jossa enemmän ihmisiä kuin Suomessa!
Niissä on asukkaita 140 kertaa enemmän kuin tässä maassa. Mitä luulette, paljon vaikuttaa asteissa kun täällä lopetetaan kiviihiilen käyttö?
Ja luuleeko oikeasti joku että tämän pienen maan alasajaminen on jonkinlainen esimerkki maailmalla? Pikkasen suhteellisuudentajua voi edes yrittää kehittää siellä vihreässä päänupissa!

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva
Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Miksi muuten tuli jääkausi ja senjälkeen erittäin lämmin kausi kun ihminen ei ollut saaseita tupruttamassa. Haluaisin näihin vastauksen ennenkuin uskon mihinkään ihmisen aiheuttamaan lämpenemiseen. Jos tämä 2 astetta on niin ratkaiseva raja että maailma tuhoutuu jos se ylitetään niin onko tilanne tosiaan se että elämää ei koskaan olisi syntynyt maapallolle jos tämä tellus olisi ollut 2 astetta lämpimämpi. Millä mekanismilla ääri ilmiöt säätilassa lisääntyy tämän 2 asteen johdosta. Luulen ja uskon että lämpötila vaihtelut johtuvat pääasiassa auringosta.Tottakai saastumista pitää jarrutta kun ihmiset sairastuvat se takia. Eiköhän maapallolla suurin ongelma ole se että ihmisiä on liikaa , ei millään pystytä tällä vaudilla kasvaavaa väestöä ruokkimaan ja jos saataisiin sama elintaso kaikkialle maapallolla niin silloin vasta saastuttaminen kasvaisi tosi mahtaviin lukemiin niinkuin Kiinassa on nähty mutta he ovat sentään rajoittaneet väestön kasvua jos näin ei olisi tehneet saasteita olisi syntynyt paljon enemmän. jos koko maailma olisi näin harvaan asuttu kuin Suomi on ei mitään ongelmia olisi.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kiinan ja USA:n toimilla on vaikutusta ilmastoa koskevissa asioissa. Kiinakin on vastuullinen kansa ilmastoa koskevissa asioissa, vaikka lisääkin vielä kivihiilen käyttöä ja USA käyttää liuskekiviöljyä varmaan niin kauan kun sitä kannattavasti voidaan hyödyntää.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Jääkausia ja lämpimiä kausia on ollut useita viimeisen miljoonan vuoden aikana. Nyt kuitenkin on kyse radikaalista muutoksesta sadan vuoden aikana, eli aivan eri mittakaavalla.
Eikä tämä maailma tuhoudu. Helppoon tottuneelle ihmiselle tulee haittaa, aika paljon.

Uskon asioita nämä eivät ole.
Kai näitä on turha yrittää selittää

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ihan helkutin hyvä, ettei näiden denialistien kitinällä ole muutokseen mitään vaikutusta. Enemmän olen huolissani vaikkapa turvelobbareiden kyvystä viivyttää turvetuotannon alasajoa.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Lihantuotanto tuottaa enemmän kasvihuonekaasuja kuin koko maailman liikenne. Ja koska lehmiä ei voi pakottaa olemaan piereskelemättä, pitää lihansyöntiä vähentää ankarasti.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Juuri uutisissa kerrottiin että Suomen energiankulutus tipahti pari prossaa ja että 1/3 tehtiin uusiutuvilla.
Kysynkin nyt Kiinaa ja Intiaa hehkuttavilta että koska luulette että ne pääsevät edes samaan. Itse olen melkolailla varma että ei ennenkuin kuin viimeinenkin andrasiittikokkare on kaivettu maasta ylös. Siihen nähden meidän puhtaitten ja murto-osan kuluttavien hiilivoimaloiden alasajo on täysin järjetön toimenpide joka romahduttaa vain talouden.
Puhtaan poltto/suodatintekniikaan myyminen olisi tälle maalle se mahdollisuus, niin saataisiin niitä piipuista tulevia oikeita saasteita vähennettyä.

Jussi Väinönheimo

Nythän on niin, että koko Pariisin sopimuksella voi ns. pyyhkiä p*ttä. Käytännössä, huom. käytännössä se EI koske USAa, Venäjää tai Kiinaa.

Saksasta senverran että co2 päästöt nousseet 2% viimeisen vuoden aikana ( kuten Tanskassa, Portugalissa ja Virossa ).

Ja siitä vaihtoehtoisesta energiasta, tähän mennessä; Saksa on tullut KERRAN toimeen 4 minuuttia yhtenä aurinkoisena kesäpäivänä uusiutuvalla energialla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset