Ollaan fiksummin

Farssista tragedia

Fennovoiman ydinvoimalahanke saattaa vielä edetä farssista tragediaksi, vaikka viimeisen näytöksen olisi jo pitänyt tulla. Yhtiö saavutti vasta viime tipan jälkeen vaaditun 60 % kotimaisen omistuspohjan, ja elinkeinoministeri Olli Rehnin mukaan rakentamislupahakemuksen käsittely voi jatkua. 

Moni on ajanut valtavaa ja kansallisesti merkittävää hanketta epätoivoisesti, ja se näkyy käsittelyssä.

Rehn vakuutti kesäkuun lopun olevan hankkeen ehdoton takaraja, johon mennessä kotimainen omistusosuus piti olla kasassa. Naurettavan Migrit-suhmuroinnin jälkeen Fennovoima sai kuitenkin lisäaikaa. Vaikuttaa myös siltä, että hallitus ei odottanut yhtiön itse hoitavan hommansa lisäajan puitteissa, vaan käytti kulisseissa vaikutusvaltaa sekä Moskovassa että Fortumissa.

Mitä tämä kertoo suurhankkeiden käsittelystä Suomessa? Että takarajoja ei voi ottaa vakavasti. Että yhtiö voi vedättää valtioneuvostoa venäläisellä bulvaanilla ja silti nauttia ministereiden luottamusta. Että maailmanpoliittisella tilanteella ei ole merkitystä, vaan Venäjän kanssa veljeillään viimeiseen asti. Että valtionyhtiöiden kohdalla ei voi olla varma, tekevätkö ne itsenäisiä päätöksiä liiketaloudellisin perustein vai ovatko ne poliitikkojen talutusnuorassa.

Miten kansallisesti merkittäviä hankkeita käsitellään jatkossa? Miten selitetään muille erilaisia lupia hakeville, että Fennovoima sai erityiskohtelua? Näihin ja muutamiin muihin hyviin kysymyksiin soisi hallituspuolueiden ja Fennovoimaa alusta asti kannattaneiden keskuustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten vastaavan. Fennovoima horjuttaa kansalaisten uskoa suomalaisen päätöksentekojärjestelmän luotettavuuteen.

Suomi hukkaa oman potentiaalinsa

"Uuteen venäläiseen ydinvoimaan tehtävä, taloudellisesti epävarma ja poliittisesti rujo investointi tulee myös syrjäyttämään vuosikausiksi tarpeelliset investoinnit uusiutuvaan, vihreään energiaan", Olli Rehn totesi viime syksynä sittemmin poistetussa blogissaan.

Fennovoima romuttaakin monen suomalaisen haaveen siitä, että maamme olisi puhtaan, uusiutuvan energian edelläkävijä. Samalla kun muu maailma Kiinaa ja Yhdysvaltoja myöten siirtyy kohti uutta energiajärjestelmää, me luotamme vanhaan ja keskitettyyn. 80 % OECD-maissa rakennettavasta uudesta sähköntuotannosta on uusiutuvaa. Ruotsi on vuoden 2008 jälkeen rakentanut suhteessa asukaslukuun enemmän uusiutuvaa energiaa kuin Suomi ydinvoimaa 70-80-luvun kulta-aikoina. Fukushiman katastrofista kärsinyt Japani tuottaa nyt enemmän sähköä uusiutuvilla (ilman vesivoimaa) kuin ydinvoimalla. 

Suomessa on erittäin laajat ja monipuoliset uusiutuvan energian varannot. Niihin meidän on panostettava, jos haluamme kiinni näihin kasvaviin markkinoihin. Samalla päästöt vähenevät ja energiaomavaraisuus kasvaa.

Erityisen onnetonta Fennovoimaan osallistuminen on kunnallisille energiayhtiöille, joiden investointivarat ovat rajalliset. Esimerkiksi Vantaan energia on sitonut hankkeeseen 90 miljoonaa euroa ja Turku Energia lähes 40 miljoonaa euroa. Kunnallisten energiayhtiöiden riskit ja vastuut hankkeessa ovat suhteettoman suuret, mistä voi lukea tästä aiemmasta blogistani. 

Moni kunnallinen yhtiö on pyrkinyt eroon Fennovoimasta, mutta ei ole saanut osakkeitaan myydyksi. Toivon todella, että mahdollisimman moni pääsee irtautumaan ja sijoittamaan sen sijaan paikallisiin ja työllistäviin energiaratkaisuihin. Niistä voi lukea esimerkiksi vihreiden viime syksynä julkaisemasta “Kotimainen energiaratkaisu - vaihtoehto Fennovoimalle” -paperista. Suosittelen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Jos sinulla on kannattavia ja ympäristöystävällisiä ideoita takataskussa niin rupea toteuttamaan niitä. Hanki tiimi, rahoitus ja pane hihat heilumaan. Ei se niin mene että heilutellaan huulia tuulessa.

Ei kukaan rakenna ydinvoimaa jos jollain on parempiakin ideoita.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vartia antaa ymmärtää että hallitus olisi päättämässä siitä, saako Fennovoima rakentaa ydinvoimalan. Tämä on hävytöntä poliittisten irtopisteiden kalastelua, kun arvioitavana on vain se, että varsinaista lupaa myönnettäessä asetetut reunaehdot täyttyvät. Tavallisen kansalaisen kohdalla vastaava tilanne tulee eteen, kun hakee kaava-alueella olevalle tontilleen rakennuslupaa. Silloin kysymys ei ole saako rakentaa, vaan arvioidaan että reunaehdot, kuten pinta-ala, julkisivun väri, kattokulma jne, täyttyvät kaavan vaatimusten mukaisesti.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Fennovoima on ollut epäilyttävä projekti, huonolla tilaajalla ja epämääräisellä urakkasuunnitelmalla, eikä tämä bulvaanisotku tai melko ilmeinen valtiovallan painostus auta asiaa. Jotain faktoja pitää kuitenkin oikoa.

"Työllistävä energia" tarkoittaa "tehotonta energiaa". Olisihan esim. elonkorjuu käsipelillä työllistävämpää kuin leikkuupuimurilla. Oleellista on saada sitä energiaa tehokkaasti, jotta se voidaan käyttää tuotantoon josta syntyy työpaikkoja.

Suomi rakensi verrattain vähän ydinvoimaa ydinvoiman kulta-aikana (neljä reaktoria), mutta silti niiden reaalituotanto on suurempi kuin näiden Ruotsin uusiutuvien. Tämä johtuu siitä, että tuulivoimaa pitää rakentaa moninkertainen kapasiteetti ja tuottoa tulee n. 20 % kapasiteetista minään hetkenä. Jos katsoo todellisia ydinvoiman kultamaita, niin Ruotsi kyllä käy esimerkiksi, edelleen 45 % maan sähköstä tulee ydinvoimasta. Ranska pääsee vielä komeampiin lukuihin, ollen yksi harvoja maailman maita joiden sähköntuotanto on lähes täysin hiilipäästötöntä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kauppatieteen maisteri Vartia voisi nyt meille kertoa jos uusituvan energian tulevaisuus on niin ruusuinen kuin Vartia ja vihreät yleensä vakuuttavat niin miksi ei yksityinen raha investoi siihen.

Käyttäjän RobertChellapermal kuva
Robert Chellapermal

Aika hassu tuo määritelmäsi 'yksityisesta rahasta' Fennovoiman suhteen...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Globaalisti yksityisen rahan investoinnit ovatkin jo siirtyneet vauhdilla uusiutuvien energialähteiden puolelle.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Antero nyt pitää miettiä asioita laajemminkin - tsekkaa tämä, mitä mieltä olet?

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1997...

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Otsikko kuvaakin lyhyesti ja ytimekkäästi koko Vihreiden energiapolitiikan ja ne metodit joilla sitä on meille tarjottu. Matkan varrella Vihreät ovat keskittyneet lähinnä syöttämään kateettomia lupauksia, villejä uhkakuvia ja alhaista propagandaa. Kunnianne meni, mutta maine kasvoi. Ja toki Kansanedustajan liksalle pääsee ihan populistisella imagopolitiikallakin, eikä siinä oikeasti ympäristöystävällistä toimintaa vaadita. Ydinvoimala tulee mutta Vihreiden uskottavuus meni, joten nyt sitten itketään ihan syystäkin.

Käyttäjän kajluukko kuva
Kaj Luukko

Fennovoima tulisi tuottamaan n. 3 % Suomen energian loppukulutuksesta. Uusiutuvalle energialle jaa yllin kyllin tilaa vielä.

Mutta Fenno todellakin saattaa tehdä uusiutuvien lisäämisestä vaikeampaa. Kaikkein helpointa todennäköisesti olisi rakentaa tuuli- ja aurinkosähköä ja todeta, että homma hoidettu. Nyt kun se markkina käy vähän ahtaammaksi, uusiutuvia joudutaan lisäämään vakeammille alueille. Uusiutuva energia on sähköntuotannossa ratkaisu väärään ongelmaan. Sähköä on osattu tuottaa päästöttömästi jo 50-luvulta lähtien. Paljon vaikeampaa on sen lopun 2/3 tuottaminen ilman fossiilisia. Siihen nyt, Vartia ja kumppanit, keskittykää. Tietenkin, jos sähköä olisi ylenmäärin tarjolla, silläkin voi korvata fossiilisia muussa tuotannossa.

Meillä on joka tapauksessa EU:ssa sovittu tavoite uusiutuvan energian määrälle, joka ei muutu miksikään. Meillä on myös kansallinen päästövähennysvelvoite, jonka saavuttamista Fenno ilmeisesti helpottaa, koska uusiutuvaa on kohdistettava enemmän päästökauppasektorin ulkopuolelle. Se on nähdäkseni pelkästään positiivinen asia.

Matti Adolfsen

Fennovoiman "kotimaisissa" osakkaissa on mukana SRV, jolla näyttää olevan yhteyksiä venäläiseen pakotelistalla olevaan pankkiin. Tämä yhteys saattaa viedä SRV:n USA:n pakotelistalle seuraavan päivityksen yhteydessä. Venäjä tuskin luovuttaa Krimiä takaisn Ukrainalle Fennovoiman rakentamisen aikana, joten riski on aika suuri ja kasvaa koko ajan.

Mielenkiintoinen juridinen ongelma syntyy Fortumin ja Outokummun hallintarekisterien taakse kätketyistä omistuksista (29 ja 21%). Näiden omistusten kotimaasta ei ole varmuutta, joten niitä ei voi lukea EU/EFTA alueen osakkaiksi. Tämä tieto näyttää unohtuneen koitimaisuusastetta laskettaessa.

Hallituksen toimista on jo tehty kirjallinen kysymys, olisiko syytä myös selvittää laillisuusvalvontaa suorittavien viranomaisten toimesta hallituksen omistajaohjaukset Fortumin suuntaan? Pörssiyhtiön painostaminen tekemään osakkeenomistajille haitallinen toimenpide (= vesivoimaneuvottelujen vesittäminen) saattaa johtaa pörssissä rankaisutoimiin, myös omistajaohjauksesta vastavan ministerin on syytä siivota työpöytänsä ja hakeutua muihin tehtäviin politiikan ulkopuolella.

Tätä odotellessa, käydään allekirjoittamassa kansalaisaloite kansanäänestyksestä Fennovoima- asiassa. https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1365

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

:) :)

Minkälainen sää on planeetallasi?

Käyttäjän kajluukko kuva
Kaj Luukko

Kas tässä teksti, jonka kaikkien soisi lukevan ja ymmärtävän, eritoten blogistin:

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1438831023086

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

Rehellinen ja kaikille AVOIN HAASTE. Tulkaa mukaan energian kumoukseen. Työllistymisarvio 120.000 henkilöä. Mikäli kansakunnan etua tahdotaan, niin kannattaa hylätä finanssi-keinottelupiirien edustamat energiakartellit ja niiden kanssa keskustelujen ylläpitäminen vanhoista energiaoista eli ydinvoimalat vm. 1966 ei ole meidän juttu enää. Valheessa päätösten tekeminen ei ole sopivaa. Toteutetaan muutos NYT! – Me emme tarvitse lisäydinvoimaa ja siirtojohtoja, ne ovat uudistuvan talouden ja yhteiskuntatoiminnan viriämisen kautta uuden aikakauden turvallisen lähi- ja yhteisöenergian tiellä. Otetaan esiin pimitetyt energiakeksinnöt ja tehtaita pystyyn. THINK BIG! <3 (y) <3 http://fgx.iwowwe.com/1#/images/2

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset