Ollaan fiksummin

Suomen seuraava Nokia?

Puheeni eduskunnan täysistunnossa 2.6.2015

 

Arvoisa rouva puhemies

On hallitusohjelmassa jotain hyvääkin. Päätös lopettaa hiilen polttaminen ja puolittaa fossiilisen öljyn tuonti, on paitsi välttämätön, myös viisas. Onkin annettava hallitukselle tunnustusta siitä, että energiapoliittiset linjaukset ovat kunnianhimoisia.

Toivon, että hallituksella riittää kestävyyttä pistää nämä tavoitteet myös toimeen. Kotimainen, uusiutuva energia on kaikkien eduskuntapuolueiden asialistalla, ja sen edistämiseksi on tehtävä yhteistyötä yli puoluerajojen.

Jos hallituksen asettamat tavoitteet halutaan saavuttaa, on työ aloitettava nyt. Syitä meillä on lukuisia. Yksi niistä on se, että energiaremontti on äärimmäisen järkevä kansantaloutemme kannalta.

APM

Julkinen valta mahdollisti aikoinaan NMT-verkon rakentamisen. Tämä avasi Nokialle tien ryhtyä valmistamaan matkapuhelimia suomalaisille. Suomalaiset taas olivat innostuneet ostamaan matkapuhelimia ja näin Nokia sai syyn kehittää puhelimista yhä parempia. Kun muu maailma heräsi matkapuhelinbuumiin muutamaa vuotta myöhemmin, löytyivät maailman parhaat puhelimet Suomesta.

Nokia ei olisi koskaan onnistunut valloittamaan maailmaa ilman toimivia kotimarkkinoita. Juuri sen vuoksi suomalaisilla yrityksillä on oltava mahdollisuus kehittää tuotteita ensin kotimaan markkinoille, ennen kuin niillä on edellytyksiä lähteä valloittamaan muuta maailmaa. Tämä on syytä pitää mielessä, kun etsimme sitä seuraavaa uutta Nokiaa. Tämä on myös syytä pitää mielessä, kun povaamme cleantechista Suomen seuraavaa vientivalttia.

Ilmastonmuutos on aikamme suurin uhka. Ehkä nurinkurista kyllä, se on myös aikamme suurin bisnesmahdollisuus. Pian lähes kaikissa maailman valtioissa ryhdytään taisteluun ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Koska ihmiskunta ei kuitenkaan lakkaa tarvitsemasta energiaa, on meidän kehitettävä uusia tapoja tuottaa energiaa - tällä kertaa puhtaasti.

Suomesta löytyy enemmän kuin tarpeeksi insinööritaitoa - myös puhtaiden teknologioiden saralla. Siitäkin huolimatta olemme jäämässä muun maailman jalkoihin, erityisesti globaalisti merkittävien aurinkoenergian ja tuulivoiman osalta.

Tämä voidaan korjata. Olennaista on muuttaa pelisääntöjä siten, että fossiilisten polttaminen ei enää kannata. Jokaisen kansalaisen tulisi olla taloudellisesti kannattavaa siirtyä käyttämään uusiutuvaa energiaa. Esimerkiksi nettomittarointi on erinomainen keino - se tarjoaa jokaiselle suomalaiselle mahdollisuuden ja syyn ryhtyä itse puhtaan energian tuottajaksi. Tämä synnyttäisi kysyntää, johon suomalaiset cleantech-yritykset lähtisivät varmasti vastaamaan.

Maailmalla energiamurros on jo pitkällä. Seuraavan 15 vuoden aikana uusiutuvaan energiaan investoidaan globaalisti jopa 9000 miljardia euroa. Se on paljon rahaa ja paljon bisnestä. Suomalaisilla yrityksillä tulisi olla parhaat mahdolliset edellytykset päästä ottamaan siitä osansa.

Hallitusta tarvitaan nyt hajautetun uusiutuvan energian esteiden raivaamisessa. Muutos ei saa kaatua pitkittyviin lupaprosesseihin, ammattivalittajiin tai vanhan energia-alan itsekkäisiin etuihin. Hallituksen lupaama uusi tukijärjestelmä on saatava voimaan mahdollisimman pian, sillä meillä ei ole aikaa hukattavaksi. Nokia ei olisi koskaan noussut, jos NMT-verkon kehittämistä olisi hankaloitettu valtiovallan taholta.

APM

Erityisesti öljyn käytön puolittaminen on kova tavoite. Pääministeri Sipilä ja minä molemmat tiedämme, miten erinomaisia nykyiset sähköautot ovat. Toisin sanoen se teknologia, jolla liikenteestä tehdään puhdasta, on jo täällä. Öljystä siis voidaan päästä eroon. Nyt meidän on luotava kuluttajille riittävät verokannustimet, jotta päästöttömät autot saadaan yleistymään Suomen teillä.

Energiaremontti on Suomelle huikea taloudellinen mahdollisuus. Se avaa suomalaisille yrityksille kanavan globaaleille markkinoille. Energiaremontti luo työpaikkoja ja se tekee suomalaisista riippumattomampia öljyn hinnan heilahteluille.

Ja tämä kenties tärkeimpänä: jos puolitamme öljyn kulutuksen, säästäisimme 3,5 miljardia euroa ulkomaanostoissamme, joka vuosi. Sen sijaan, että raha menisi jatkossakin venäläisille öljy-yhtiöille, tuo 3,5 miljardia euroa voitaisiin käyttää suomalaisten yritysten tuottamaan puhtaaseen energiaan.

Hyvässä energiapolitiikassa piilee enemmän vastauksia Suomen nykyisiin ongelmiin, kuin moni uskookaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Jouni Peltoniemi

Hyvä Antero!

Loistava puhe. Oikealla energia- ja jätepolitiikalla ihan oikeasti saamme paitsi Suomen huikeaan nousuun, niin koko maailmaakin pelastettua vähän isommallakin kauhalla.

Hallituksen ja oppositionkin tavoitteet ovat selkeät:
-hiilenkäyttöä on vähennettävä,
-kierrätystä on paranettava,
-cleantechiin on panostettava,
-sähköautoihin on varauduttava,
-sääntelyä on helpotettava,
-Suomen talous on korjattava,
-globaalivastuu on kannettava myös kipeistä asioista.

Tähän Suomella on paras osaaminen, vakain ja turvallisin yhteiskunta, paras logistiikka ja infrastruktuuri, maailman paras peruskallio.

Toteutus on suoraviivainen. Etelärannikolle ja saaristoon, missä ehjin kallio, porataan syviä 2-3 km kuiluja. Tänne pudotetaan kaikki maailman vaarallinen ydinmateriaali, käytetty polttoaine, käyttämättömät pommit, sopivassa suhteessa ja täytetään suolavedellä. Ydinreaktio käynnistyy automaattisesti, hajoittaen varsin nopeaan tahtiin pahimpia säteilijöitä, jäljelle jää vain maan normaalia aktiivisuutta ja myrkyllisyyttä vastaavaa kuonaa. Vesipatsaan paine pitää pahimmatkin jytkyt maan alla. Samalla saamme ilmaiseksi niin paljon energiaa, kuin ikinä tarvitsemme, ja jää vielä myytäväksi. Kilometrin syvyydessä voimme rakentaa korkeapaineputkissa kaukolämpöverkoston koko Etelä-Suomeen. Mitkään terroristien pommit, luonnomullistukset, ydinhyökkäykset eivät sen pahempaa tee kuin muutenkaan. Hiilestä voidaan luopua Suomessa ja lähialueilla kokonaan ja ydinjäteriskit maailmalla pienee merkittävästi. Ja tästä meille vielä maksetaan satoja miljardeja.

Julia Müller

Hienoa Antero, että olet ryhtynyt ajamaan pontevasti energiaremontin toteutumista Suomessa. Tämä blogi on mielestäni kuitenkin jälleen hyvä esimerkki siitä, miten 2000-luvulla kaikki täytyy perustella talouden tarpeilla. Myös ilmastonmuutoksen torjunta. Muuten mitään uudistuksia on mahdotonta saada läpi. Onko ympäristön pelastaminen kuitenkaan todella mahdollista niin, että se tehdään talouden ehdoilla? Itse epäilen tätä vahvasti. Veikkaan, että sadan vuoden päästä taloudellisia uudistuksia pitää perustella ympäristön ehdoilla, mutta silloin on ehkä jo liian myöhäistä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Nyt on lama ja energia halpaa kuin mikä. Kotimaassa tuotettu sähkö ei silti riitä tyydyttämään kulutusta. Sähköä ostetaan muualta, missä sitä ilmeisesti tuotetaan yli oman nykyisen tarpeen.

Jos ajat muuttuvat paremmiksi, sähkön kulutus Suomessa ja muualla kasvaa. Riittääkö muilla enää sähköä Suomen tarpeisiin. Ainakin odotettavissa on rajuja, ennennäkemättömiä sähkön hinnan korotuksia.

Olisiko blogistin mielestä syytä parantaa Suomen omavaraisuutta sähkön tuotannon suhteen ja miten se tehtäisiin?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Nyt on lama ja energia halpaa kuin mikä. Kotimaassa tuotettu sähkö ei silti riitä tyydyttämään kulutusta. Sähköä ostetaan muualta, missä sitä ilmeisesti tuotetaan yli oman nykyisen tarpeen.

Jos ajat muuttuvat paremmiksi, sähkön kulutus Suomessa ja muualla kasvaa. Riittääkö muilla enää sähköä Suomen tarpeisiin. Ainakin odotettavissa on rajuja, ennennäkemättömiä sähkön hinnan korotuksia.

Olisiko blogistin mielestä syytä parantaa Suomen omavaraisuutta sähkön tuotannon suhteen ja miten se tehtäisiin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset