Hallitus aloitti energiaremontin

Pari viikkoa odotettu kolmen ässän hallitusohjelma julkaistiin hetki sitten. Ohjelma sisältää joukon tavoitteita ja kärkihankkeita, joiden yksityiskohtia hiotaan vielä pitkälle kesään. Suomen iso kuva seuraavaksi neljäksi vuodeksi, ja pidemmällekin, löytyy kuitenkin hallitusohjelmasta.

Koska ajat ovat aidosti vaikeat, esittää tuleva hallitus paljon kipeitä päätöksiä. Osa niistä on lähes yksinomaan huonoja, kuten koulutukseen kohdistuvat mittavat säästöt. Mutta löytyy ohjelmasta hyvääkin. Suomen suurimmat haasteet ovat ilmastonmuutoksen torjuminen ja talouden saaminen uudelleen nousuun. Näiden yhtymäkohdassa on energiapolitiikka, jota kannattaa seurata tarkalla silmällä.

Mitä energiapolitiikan saralla sitten on suunnitteilla? Hallitus on päättänyt edistää energiaremonttia kärkihankkeella, joka tähtää uusiutuvan energian edistämiseen, kivihiilen käytöstä luopumiseen sekä tuontiöljyn käytön puolittamiseen.

Energiapolitiikan osalta kokonaiskuva on hyvä, ja hallitus on rohkeasti ryhtynyt energiaremonttiin. Tästä työ kuitenkin vasta alkaa. Kehittyneiden maiden kuten Suomen on vähennettävä päästöjä nopeasti – meillä ei ole varaa polttaa hiiltä, öljyä tai kaasua yhtään ylimääräistä vuotta. On varmistettava, että hallituksen linja fossiilisten polttoaineiden vähentämiseksi jatkuu niin, että niistä luovutaan kokonaan 2050 mennessä. Turpeesta on myös luovuttava ennemmin pikemminkin kuin myöhemmin, vaikka hallitus nimenomaan korostaa, että sen käyttöä jatketaan.

Keskustalla on nyt näytön paikka siinä, että puolue todella tukee uusiutuvaa ja työllistävää energiaa. Kaikki energiapolitiikan avainministeriöt ovat keskustan hallussa, ja on mielenkiintoista nähdä, ketkä nousevat työ- ja elinkeinoministeriön, liikenne- ja viestintäministeriön ja ympäristöministeriön johtoon.

Olisi helppo sanoa, että jos olisin itse saanut päättää, olisi kunnianhimoa ollut huomattavasti enemmän. On silti annettava tunnustusta tulevan hallituksen linjauksille: erityisesti öljyntuonnin puolittaminen ensi vuosikymmenellä vaatii kokonaan uudenlaista politiikkaa, joka tulee synnyttämään uusia suomalaisia työpaikkoja ja avaamaan cleantech-yrityksille tien suuren maailman markkinoille.

Ja kun vauhtiin päästään, löytyy tulevien hallitusten ratkaisuista isommat vaihteet. Uusi energiapolitiikka kun ei ole pelkästään ekoteko, vaan erittäin fiksua talouspolitiikkaa.

 

—–

Hallitusneuvotteluissa mukana ollut kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkänen kirjoitti energiapolitiikasta hyvän blogin. Kannattaa lukea: www.kaimykkanen.fi/irti-kivihiilesta/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu